BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kappes om å mestre mobildata

Mobiloperatørene må mangedoble kapasiteten og tilby større tjeneste-bukett.

19. mars 2010 - 11:33

Teleutstyrsleverandøren Alcatel-Lucent holdt i går det de betegner som sin viktigste strategiske lansering på mange år: En serie produkter beregnet på mobiloperatører som må fornye sine nettverk og sine tjenester i forkant av den forventede eksplosjonen i datatrafikk over mobile nettverk og overgangen fra 3G til 4G.

Basil Alman, sjefen for IP-avdelingen og ansvarlig for operatørstrategi i Alcatel-Lucent, tegner et dramatisk bilde av utfordringene mobiloperatørene står overfor. Budskapet hans er at mobiloperatørene må gjøre det samme som fastlinjeoperatørene har holdt på med de siste årene: Alle tjenester må over på IP, kapasiteten må mangedobles, og det er påkrevd med driftssystemer som kan differensiere tjenestetilbudet til ulike typer abonnenter. Fastlinjeoperatørene gikk over til «triple play» med en kombinasjon av høyhastighets internettaksess, tv med tilleggstjenester som filmleie over linjen, og IP-telefoni.

Alman og Alcatel-Lucent er langt fra alene om å spå en eksplosjon i mobil datatrafikk de kommende årene.

Det er tvert imot enstemmighet blant analytikerne om at så vil skje: Alle tegn tyder på sterkt økende etterspørsel etter mobile datatjenester, både i teknologisk sett avanserte markeder, og i vekstmarkeder og til og med i fattige land. Allerede nå kan man for eksempel konstatere en eksplosjon i etterspørselen etter mobile applikasjoner.

Investeringene som kreves for å møte dette, er omfattende. Mens fastlinjeoperatører kunne trappe opp gradvis, og ta et lite geografisk område om gangen, må mobiloperatører gjennomføre tiltak i langt større skala.

Alman mener mobiloperatører verden over stilles overfor tre spesifikke utfordringer.

Det viktigste er investeringer i infrastruktur for å kunne håndtere eksplosjonen i datatrafikk, der stadig mer multimedia tar over for det som en gang var begrenset til tale og tekstmeldinger. Mobil-tv og mobile videokonferanser er bare noen av tjenestene som mobile nettverk må kunne håndtere.

Så kommer investeringer i nye driftsløsninger, med et dobbelt siktemål: For det første må man i forbindelse med overgangen til 4G, altså LTE, helt kutte ut hybride løsninger der tale håndteres gjennom linjesvitsjing mens data pakkesvitsjes. Skal man lykkes med å skalere infrastrukturen, kan man ikke lenger bruke en type løsning for tale, og en annen for alle øvrige tjenester.

Den tredje utfordringen, og det andre poenget med nye driftssystemer, er at det kreves mer intelligens i nettet for å kunne tilby tjenester med et garantert kvalitetsnivå. En slik differensiering mener Alman er nødvendig for å bedre operatørenes inntjening. Differensieringen skal omfatte tilrettelagt og interaktivt innhold og applikasjoner.

Alcatel-Lucent tar med andre ord for gitt at mobiloperatører ikke er interessert i å opprettholde den oppfatningen mange har av prinsippet nettnøytralitet.

Vil du betale mer for å sikre at mobil-tv-en ikke hakker, selv under overføringen av begivenheter med millioner av andre seere, skal du få anledning til det.

Det er et enormt skille mellom tidligere utstyr og det som omfattes av Alcatel-Lucents lansering. Man kan gå ut fra – noe selskapets representanter i Norge uten videre bekrefter – at konkurrentene arbeider med tilsvarende tanker og løsninger. Inntil videre har Alcatel-Lucent et forsprang i et kappløp som vil prege konkurransen mellom leverandørene – og operatørene – i mange år framover.

Fellesbetegnelsen for Alcatel-Lucents lansering er «Ultimate Wireless Packet Core», forkortet UWPC. Den henspeiler til det som er kjernen i løsningen: Å formidle all trådløs trafikk over pakkesvitsjet IP.

Det viktigste enkeltproduktet i lanseringen er «7750 Service Router». Det beskrives som den første 4G-ruter som kan fungere samtidig for gateway for 2G (GSM), 3G og LTE (4G).

Andre produkter har med drift å gjøre: «Wireless Mobility Manager for 2G/3G SGSN and LTE MME» og «5780 Dynamic Service Controller for 3G/LTE PCRF». «SGSN» innebærer støtte for GPRS. «MME» er en forkortelse for «Mobility Management Entity», mens PCRF er en forkortelse for «Policy Charging & Rules Function».

PCRF-egenskapen til den dynamiske tjenestekontrolleren 5780 innebærer med andre ord at abonnementsvilkår skal kunne oversettes til regler som trafikkovervåkningen forstår, slik at fakturaen til abonnenten blir korrekt og spesifisert.

Spranget i ytelse som Alcatel-Lucent lover, er overveldende. Alman viser denne plansjen, som sammenlikner forskjellen i gjennomstrømning, mål i gigabit per sekund per rack, mellom 7750-ruteren og løsninger fra et utvalg konkurrenter, diskret betegnet som B, C, D, E og F.

Ved lanseringen har UWPC-løsningen til Alcatel-Lucent gjennomgått over 40 prøver i felten, og den er solgt til to store mobiloperatører.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.