Kappløp om å levere Centrino-PC-er

De fleste store PC-merkene har nye modeller med Pentium M og Centrino. I Norge slår også hjemmemerket Zepto til.

De fleste store PC-merkene har nye modeller med Pentium M og Centrino. I Norge slår også hjemmemerket Zepto til.

Maskinene til norske Zepto er forholdsvis tunge bærbare med store skjermer, beregnet på å erstatte stasjonære PC-er.

Centrino-modellen vil kunne leveres innen tre uker. Den kommer med hele Centrino-pakken til Intel, det vil si med integrert Wi-Fi etter 802.11b-standarden i 11 Mb/s. Zepto har valgt 1,3 GHz-varianten av Pentium M-prosessoren. Med 40 GB disk, 256 MB minne og kombinert DVD/CD-RW vil den prises til 13.490 kroner eks mva, 16.728 kroner med mva. Vekten er 2,4 kilogram, og batterilevetiden antas å komme opp i over fire timer.

    Les også:

IBM satser på både 1,3 GHz og 1,6 GHz-variantene av Pentium M, og leverer Centrino i alle tre familier av bærbare PC-er, i form av den nye T40 til bedriftsmarkedet, den nye X31 til brukere som ønsker en "ultra bærbar", og den nye R40 for prisfølsomme brukere.

IBM sier til News.com at Pentium M i 1,6 GHz er langt raskere enn en Pentium 4 i 2 GHz, og tåler sammenlikningen med Pentium 4 i 2,4 GHz. Med skjermer og andre komponenter spesielt valgt med tanke på energinøysomhet, vil batteriet på en standard T40 holde til 5,5 timers drift. Med større batteri og et tilleggsbatteri i stedet for DVD-drevet, kan driftstiden økes til 9,5 timer, hevder IBM.

IBM har ikke helhjertet satset på Centrino. De nye Pentium M-maskinene leveres med både Centrino og med Wi-Fi-alternativer fra andre leverandører, blant dem Cisco.

Dell har samme forhold til Centrino som IBM. Nye Pentium M-drevne bærbare for både bedrifts- og forbrukermarkedet kan leveres med Centrino, men de kan også oppgraderes til Wi-Fi enheter som takler både 802.11b i 11 Mb/s og 802.11g i 54 Mb/s. Disse komponentene er dels Dells egne, dels fra Broadcom.

Hewlett-Packard er enda mer tilbakeholden. Overfor bedriftsmarkedet mener selskapet det ennå ikke er påkrevd med integrert Wi-Fi overhode. Funksjonaliteten tilbys følgelig i form av Wi-Fi moduler til et eget utvendig spor, kjent som Multiport. Centrino-PC-er kommer først om noen måneder, og da bare beregnet på forbrukere og småbedrifter. Integrert Wi-Fi for bedriftsmarkedet vil fra HPs side ikke løses gjennom Centrino men gjennom komponenter fra tredjepart.

Toshiba er alene blant de store om å satse på 900 MHz-varianten av Pentium M. En ny Portege R100 med denne prosessoren og tilleggsbatteri, vil kunne kjøre i opptil 6,5 timer uten opplading.

Den pågående messen CeBIT 2003 i Hannover vil ventelig kry av Centrino PC-er fra en rekke leverandører.

Til toppen