JUSS OG SAMFUNN

Kappløp om de beste adressene i mai

4. mai kl 12:00 åpner Norid opp muligheten til å registere vanlige ord og forkortelser som Internett-navn.

12. apr. 2000 - 14:24
Les om Norids planlagte store frislipp :
Frie Internett-adresser utsatt
Hvem får "Internett.no"-adressen?
Åpner for norske domenepirater


Derfor vil Norid fjerne to regler allerede i mai som nok har irritert mange brukere. Disse reglene er:

1: Akronymer, navn og forkortelser som normalt forbindes med velkjente produkter, tjenester, varemerker og bransjer og ikke noen spesifikk organisasjon registreres ikke.
2: Generelle ord, uttrykk og betegnelser registreres normalt ikke.

Norid har tidligere gjort unntak fra disse reglene, for eksempel www.vg.no, men selskaper som selskapet nettet.no har fått nei på å registere samme adresser. Det har også videospill.no. Men Norid har ikke vært konsekvente - ved å registere et enkeltmannsforetak med ordet wap, kapret en Asker-mann seg adressen wap.no.

De nye reglene krever fremdeles en sterk samspill mellom bedriftsnavn og Internett-navn, men dette mykes opp til sommeren da det store frislippet kommer.

Endringen skaper trolig et kappløp, for det er trolig mange som kunne tenke seg adresser som "pc.no" eller har bruk for de samme forkortelsene. Men Norid presiserer at det ikke nytter å sende inn søknader nå - bare navnesøknader som mottas etter kl 12.00, 4. mai vil bli behandlet etter de nye reglene.

Norid presiserer at forbuds-listen med en rekke vanlige forkortelser som AS, noen dataord og en lang rekke geografiske navn fremdeles gjelder. Du kan lese hele listen på: http://www.norid.no/vedlegg_C.txt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.