Kappløp om de vanlige norske ordene

Det foregår et kappløp om å sikre seg de vanligste norske ordene som .no-adresser. Konsulentselskapet Nettopp stakk av med 56 stykker.

Etter at Norid åpnet for registerting av generelle norske ord som Internett-adresser i mai, foregår det et intenst kappløp om å sikre seg de beste. I løpet av høsten vil trolig de vanligste verbene og substantivene være tatt.

Det er egentlig først i september at det store frislippet på registering av Internett-adresser skjer, men dagens regelverk åpner store muligheter. Du får bare lov å registrere én adresse per bedrift og adressen må være nesten det samme som bedriftsnavnet. Men det er fullt mulig å registrere en serie enkeltmannsforetak i Brønnøysundregisteret med navn som Eple Kiosk og dermed få registert adressen eple.no. Adressene Nettopp har registert
www.restaurant.no
www.adresse.no
www.server.no
www.slanking.no
www.stjernetegn.no
www.mynter.no
www.xml.no
www.sykkelgutta.no
www.rum.no
www.kiosk.no
www.pike.no
www.joggesko.no
www.mobler.no
www.sokker.no
www.rorlegger.no
www.optikere.no
www.pop.no
www.konk.no
www.beis.no
www.lakk.no
www.undertoy.no
www.video.no
www.band.no
www.show.no
www.konjakk.no
www.ordbok.no
www.konge.no
www.murer.no
www.sekker.no
www.lager.no
www.terapi.no
www.tro.no
www.snekkere.no
www.rom.no
www.register.no
www.fest.no
www.vekter.no
www.vei.no
www.yyy.no
www.zzz.no
www.vern.no
www.vann.no
www.epler.no
www.kunder.no
www.kunde.no
www.ya.no
www.av.no
www.ub.no
www.ab.no
www.dh.no
www.rr.no
www.vm.no
www.lx.no
www.ur.no
www.ga.no
www.el.no

De beste navnene som aksjer og ferie ble raskt snappet opp i mai, men flere aktører har senere utnyttet mulighetene bredt. For vanlige ord er lette å huske og kanskje lette å selge.
Les om Norids regler og frislippet i september:
Norid åpner fri registrering i september
1000 søknader om nye Internett-navn
Sterk vekst i norske Internett-sider

En av dem er Internett-konsulentselskapet Nettopp i Oslo som har registert minst 56 adresser. De fleste er vanlige ord, men en del er også bokstavforkortelser samt adressen www.xml.no. XML er en ny fleksibel standard for å lage Internett-sider. Adressene Nettopp har registert er foreløpig ikke operative.

- Vi har bare vært tidlig ute og sikret oss en god del adresser på en fullt lovlig måte, sier Dag Øyvind Rolfsen, daglig leder i Nettopp til digi.no.

- Vi har vært svært beviste på å skille mellom generelle navn og merkevarer andre har rettigheter på . Adressene vi har skaffet skal utvikles til tjenester alle sammen. Vi har takket nei til salg av noen av navnene allerede, sier Rolfsen til digi.no.

Som vanlig person kan du ikke sende inn en søknad om en Internett-adresse til Norid - det må et av de mange IT-selskapene som har registrar-rettigheter gjøre for deg. Nettopp har skaffet seg slike rettigheter og selv registrert sine adresser, blant annet fordi selskapet oppfyller Norids krav om drift av to såkalte DNS-servere

Til toppen