Kappløp om ditt.navn.name

I går fikk NamePlanet ja fra ICANN til å lansere personlige nettadresser. Nå blir det kappløp for Per Olsen og Anne Hansen.

Internett-styringsorganet ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) utvider antall toppdomener, de internasjonale adressendingene. Før var bare .com, org og .net åpne for alle, men nå kommer også .biz, .info og .name. Sistnevnte administreres av norske NamePlanet og i går kom den endelige godkjennelsen. - Det er ikke noen stor overraskelse, men dette har tatt tid, forteller Tor Albert Ersdal, en av NamePlanet-gründerne. De første .name-adressene vil åpne 15. november, forteller han til digitoday.no.


Men kappløpet om adressene har allerede startet. For er du interessert i en .name-adresse, bør du kanskje skynde deg dersom du ikke alene om ditt navn.
- En del registarer, blant annet danske Speednames, har allerede begynt å ta imot søknader. Det blir loddtrekning om adresser flere ønsker seg i begynnelsen av oktober - det blir nok litt rift om John Brown og noen andre, tror Ersdal.

NamePlanet har dog lagt opp et system som skal sikre rettighetene til eiere som er alene om sitt navn. Alle kan registrere adressen jens.heyerdal.name, men klager den tidligere Orkla-sjefen, får han adressen, forklarer Ersdal, fordi han er alene om dette navnet. Statsministeren kan derimot miste .name-adressen sin til en Trondheims-mann som har det samme navnet.

Du kan søke om adresser hos de over 200 ICANN-akkrediterte registrar-selskapene, blant annet danske Speednames og norske Active ISP. Sistnevnte har foreløpig ikke noen planer om å registerer .name-adresser, men henviser i stedet til Speednames. Her er Speednames søknadsside.

Til toppen