Kappløp om projektor til mobilen

Kappløp om projektor til mobilen

En rekke selskaper utvikler laserbaserte projektorer for integrering i mobiltelefoner.

digi.no har tidligere omtalt at flere selskaper planlegger å tilbyr projektorer som kan integreres i mobiltelefoner. De mest optimistiske regner med at dette vil kunne komme innen et par år.

Antallet selskaper som utvikler slike løsninger, er overraskende stort. I tillegg til Texas Instruments og Microvision, som digi.no tidligere har omtalt, utvikler også norske Ignis Display, israelske Explay og Motorolas Symbol Technologies-enhet denne typen projektorer.

Disse selskapene går en spennende tid i møte. For det første er det ingen som vet om denne typen projektorer vil bli en stor suksess eller en stor flopp. De fleste forbrukere har ikke engang tenkt på muligheten, langt mindre vurdert behovet for en slik løsning. Ifølge Wall Street Journal vil Microvisions PicoP-løsning øke prisen til en mobiltelefon med omtrent 100 dollar.

En annen utfordring ligger på lasersiden. De fleste av selskapene satser på laserbaserte projektorer fordi disse bruker mindre strøm og er mer nøyaktige enn for eksempel projektorer basert på LED-er.

For å lage et bilde med naturlige farger, trenger man både røde, blå og grønne lasere. De røde og de blå har man kommet langt med, men utviklingen av de grønne har stått relativt stille. Selskaper som Corning, Osram og Novalux utvikler nå grønne lasere. Corning benytter ifølge Wall Street Journal teknologi basert på selskapets erfaringer fra andre former for telekommunikasjon, men kravene til størrelse og strømforbruk er langt høyere i mobiltelefoner.

    Les også:

Microvisions PicoP-løsning skal kunne brukes kontinuerlig i minst halvannen time med en vanlig mobilbatteri. Den skal kunne levere et klart bilde over avstander som varierer mellom en drøy halvmeter til omtrent tre meter. Dette skal den klare også på ujevne overflater og ikke bare på perfekte lerret. Bildene projektoren skal kunne levere, skal ha en diagonal størrelse fra omtrent 30 til omtrent 100 tommer (75 til 250 cm).

I tillegg til å bli installert i mobiltelefoner og PDA-er, mener selskapene at de små projektorene også vil være egnet i for projisering direkte på frontruten i biler (HUD - Heads-up Display) og i digitale kameraer.

Til toppen