BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kappløp om tidenes norske e-handelkontrakt

Fredag går startskuddet for de store IT-leverandørene: Hvem skal få lage og eie statens markedsplass på Internett og dermed bli svært dominerende på norsk e-handel?

Einar Ryvarden
4. mai 2000 - 06:39




Les mer om statens planer for elektronisk handel:
Offentlige innkjøp samles på nettetStatlig standard for e-handel på vei

- På fredag utlyser vi kontrakten. Vi kjører først en prekvalifisering og vil velge leverandør tidlig i oktober, forteller Andre Hoddevik, prosjektleder i Statens Forvaltningstjeneste til digi.no.


- Vi har lagt opp til korte frister og en tett tidsplan, sier prosjektlederen.

Dette er startskuddet til en av tidenes IT-kontrakter i Norge, for vinneren(e) vil ha stor frihet til å foreslå både tekniske løsninger og dataformater. Men kanskje viktigst er strukturen for de elektroniske varekatalogene alle butikkene må lage for å tilby sine varer. For ingen butikk eller forhandler ønsker å lage mer enn èn varekatalog.

- Det pågår en kamp mellom både IT-selskaper og bransjeorganisasjoner om å skape standarden for elektroniske varekataloger, sier Hoddevik til digi.no. Aktøreren som får den offentlige kontrakten vil med alle de statlige leverandørene ha en god sjanse til å skape en standard.

Den store offentlige kontrakten er også attraktiv fordi leverandøren vil eie markedsplassen - staten skal bare sikre etablering og bruk til en fornuftig pris. Staten, kommunene og andre brukere vil betale en abonnementspris og en pris per transaksjon.

- Vi vil velge en stor leverandør som kan Internett-handel og som har en driftssentral som kan bære en slik stor løsning, sier Hoddevik.

Dermed er konkurransen trolig redusert til fire aktører: EDB Business Partner, IBM, Merkantildata og Posten SDS. Men også SAP og Oracle har mange brukere og forsøker å lage markedsplasser.

IBM har både laget flere Internett-katalogersystemer og har en driftssentral.

- Vi skal by på denne meget viktige kontrakten, bekrefter Paul Are Killie, ansvarlig for offentlig sektor i IBM Norge. Den som får denne kontrakten vil langt på vei etablere en standard for handel mot elektroniske kataloger i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra