BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kårer Norges rimeligste dataforhandler

Nettstedet Hardware-Norge offentliggjør torsdag Norges mest omfattende prisundersøkelse på datautstyr. Prisvariasjonene mellom forhandlerne er svært store.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. apr. 1999 - 10:51

Hardware-Norge offentliggjør i dag den første av nettstedets kvartalsvise prisundersøkelser på velkjente datakomponenter. Undersøkelsen sammenligner prisene på ti forskjellige komponenter hos 84 dataforhandlere som legger ut sine prislister via weben.

Undersøkelsen tar ikke for seg prisene på komplette PC-er, men på vanlige komponenter som eiere av PC-er enten kjøper i forbindelse med en oppgradering av maskinen eller i forbindelse med et selvbyggingsprosjekt.

De ti komponentene er:

  • 64 Mb PC100 SDRAM minne
  • Abit BH6 hovedkort
  • SoundBlaster Live! Value Edition lydkort
  • Western Digital 6,4 GB IDE harddisk
  • Intel Pentium II 400 Mhz boxed prosessor
  • Matrox Millenium G200 AGP med 8 MB RAM, bulk skjermkort
  • Plextor UltraPlex 32x, SCSI, intern CD-ROM-spiller
  • Plextor PlexWriter 4x/12x, SCSI, intern CD-brenner, retail
  • Creative Encore DXR2 5x DVD-ROM-spiller med MPEG-dekoder
  • Adaptec 2940 UW SCSI-kontroller, retail med kabler og programvare

Hardware-Norge har først laget en oversikt over hvor mye alle disse komponentene koster til sammen hvis en kunde kjøper hver del hos den forhandleren som selger den for den laveste prisen. Utgifter til frakt og ekspedisjon er ikke tatt med.

Deretter har Hardware-Norge lagt sammen det en kunde må betale for komponentene hvis vedkommende kjøper alle fra én forhandler. Dette er et litt verre regnestykke, siden nesten ingen av forhandlerne fører alle de nevnte komponentene. Derfor sammenligner nettstedet summen av prisen for de komponentene hver forhandler kan levere med hva disse komponentene koster ved å kjøpe hver komponent fra den rimeligste leverandøren av nettopp den komponenten.

For å gjøre dette rettferdig, har Hardware-Norge samlet de leverandørene som kan levere minst fem av komponentene i én oversikt, mens de mindre velutstyrt forhandlerne er samlet i en annen. Resultatene er alt annet enn oppløftene.

Hele 50 forhandlere hadde ikke de nevnte komponentene i sitt sortiment. Og blant disse 50, var det hele 24 som ikke hadde noen av disse varene. Hardware-Norge mener at alle dataforhandlere med respekt for seg selv bør ha alle disse varene på lager. Dessverre er det bare tre forhandlere som kan oppfylle dette.

Heller ikke når det gjelder prisforskjellene er undersøkelsen hyggelig lesing. Sammenlignet med en fiktiv forhandler som leverer alle komponentene til den laveste prisen, har den dyreste forhandleren 58 prosent høyere totalpris. Denne forhandleren kan levere ni av de ti produktene som er med i undersøkelsen. Den forhandleren som kommer best ut, har kun fire prosent høyere totalpris enn den fiktive forhandleren. Også de denne forhandleren kan levere ni av de ti varene som er med i undersøkelsen.

Undersøkelsen gjengir priser som er innhentet i midten av mars, noe som betyr at forhandlerne kan endret prisene siden den gang. En peker til undersøkelsen med komplett oversikt over prisene, finner du i spalten til høyre. Der finner du selvsagt også hvilken forhandler som gikk av med seieren.

Hardware-Norge lages på frivillig basis av et titalls dataentusiaster og tilbyr i tillegg til daglige prisundersøkelser på flere hundre datakomponenter, også tips om kjøp av datautstyr over Internett, overklokking, gratis bruktmarked og tester av produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.