Kark slutter, Telia-aksjen stiger

Konsernsjef i Telia, Jan-Åke Kark slutter i jobben av helsemessige årsaker. Avgangen kommer dagen etter at Telia-aksjen nådde sin lavesre kurs siden børsnoteringen i sommer.

Konsernsjef i Telia, Jan-Åke Kark slutter i jobben av helsemessige årsaker. Avgangen kommer dagen etter at Telia-aksjen nådde sin lavesre kurs siden børsnoteringen i sommer.

Jan-Åke Kark er mest kjent som styrelederen i selskapet som skulle skapes ved at Telenor og Telia fusjonerte. Fusjonen sprakk imidlertid i desember i fjor, og resultatet ble at Telenor og Telia skulle la seg børsnotere på hver sin kant. Telia ble børsnotert allerede i sommer, men det har ikke gitt de ønskede resultatene, kursen har rast fra introduksjonskursen på 85 kroner til 53 kroner tirsdag.

I de foreløpige opplysningene om Karks avgang heter det at det er helsemessige årsaker som ligger bak. Han har magesår og skal snart opereres for magesårsbrokk.

Kark startet som støvsugerselger i Electrolux, før han ble jurist i Innvandrerverket der han ble i 10 år før han startet som administrerende direktør i Ericsson Microwave Systems. I mars 1998 overtok han sjefsjobben i Telia etter Lars Berg som trakk seg etter at den første fusjonsrunden med Telenor gikk i vasken.

Fra Telia sin side avvises det at det er dårlig aksjekurs som er årsaken til at Kark trekker seg. Marianne Nivert overtar som konsernsjef. Hun har en karriere i Telia som startet i 1963 og ble tatt inn i konsernledelsen i 1995. Hun ble kjent i Norge da hun på svensk TV gav beskjed om at Tormod Hermansen ikke kunne lede det nye fusjonerte Telenor/Telia.

Som konsernsjef i Telia har Kark hatt en årslønn på 4 millioner kroner, med mulighet for en bonus på 35 prosent.

Meldingen om lederskiftet gav Telia et lite løft på Stockholmsbørsen.

Til toppen