Flere og flere av oss er single, og velger å satse alt på en yrkeskarriere, gjerne jobbe 20-timers dager og reise mye, kanskje ha muligheten til spontant å hoppe på en internasjonal karriere. Mange av lederne for selskaper i den nye økonomien er unge, selvom den trenden nå er i ferd med å snu. Og disse unge karrierejegerne har ofte ikke tid til familie - eller privatliv.
Konsulentselskapet A.T. Kearney har gjennomført en undersøkelse (kalt 'Innovasjon og lederskap i internasjonale organisasjoner') i samarbeid med Future Leaders Forum i Sveits.
Rundt 100 unge, europeiske "high-flyers" deltok i dette 'forum for fremtidens ledere'. Lederspirene ble valgt ut blant sine respektive arbeidsgivere på bakgrunn av å ha vist gode lederegenskaper.
Det kom frem av undersøkelsen at de fleste av morgendagens ledere vil ha livskvalitet, ifølge en melding fra A.T. Kearney. Spesielt gjelder dette nord-europeere. 36 prosent av disse mener den største konflikten ligger i valget mellom yrkeskarriere og privatliv.
For å bli en bedre leder må man trene på å utvikle sin sosiale kompetanse. En annen viktig faktor er at man må kunne kommunisere en tydelig visjon. Mange av lederspirene som deltok i undersøkelsen mente de manglet utdannelse i etikk, og mange mente det var viktigere med erfaring enn med utdannelse.
Truls Mo, administrerende direktør i rekrutteringsselskapet Futurestep Norge AS, mener også det er viktig at ledere kan kommunisere.
- Ledere må ha kompetanse innenfor flere felter, men det viktigste er at de må kunne kommunisere og motivere. De må ikke være autoritære, slik vi så tidligere i de industrielle, hierarkiske industribedrifene. De må ta vare på det som er viktigst, nemlig bedriftens intellektuelle kapital, sier Mo til digitoday.no.