- Kartell tok overpris på flatskjermer

Dell, Nokia og AT&T saksøker kjente produsenter.

- Kartell tok overpris på flatskjermer

Dell, Nokia og AT&T saksøker kjente produsenter.

Dell leverte før helgen et søksmål mot asiatiske flatskjermprodusenter, i en føderal rett i San Francisco. De fem er Sharp, Hitachi, Toshiba og Seiko Epson fra Japan, og HannStar Display fra Taiwan.

Ifølge Dell har flatskjermprodusentene drevet et kartell og tatt overpris på produkter basert på TFT-LCD-teknologi, altså de rådende løsninger for flatskjermer til bærbare og stasjonære pc-er. Dell skriver at de har kjøpt flatskjermprodukter for milliarder av dollar og betalt overpris siden januar 1996.

Tidligere har den føderale domstolen i San Francisco mottatt tilsvarende søksmål mot flatskjermprodusenter, fra henholdsvis Nokia og AT&T.

Påstander om ulovlig prissamarbeid mellom flatskjermprodusenter har vært gjenstand for flere etterforskninger fra USAs justisdepartement de siste årene. To av selskapene som Dell-søksmålet er rettet mot, Sharp og Hitachi, erklærte seg skyldig og inngikk hver sin avtale med departementet. Sharp erkjente at de hadde deltatt i ulovlig prissamarbeid i perioden april 2001 til desember 2006, og gikk i 2008 med på å betale en bot på 120 millioner dollar. Hitachi-enheten betalte i fjor en bot på 31 millioner dollar.

De saksøkte er forsiktige med å kommentere utspillet fra Dell. Sharp og Hitachi innrømmer bare at de er saksøkt, mens pr-avdelingene til Toshiba og Seiko Epson sier de undersøker forholdet nærmere. I HannStar har ingen besvart henvendelser fra mediene.

    Les også:

Til toppen