BEDRIFTSTEKNOLOGI

Karttjeneste vandalisert fra Google-kontor

Men OpenStreetMap-ledere får kritikk fra innsiden for å ha blåst opp saken.

Området i London som skal ha blitt vandalisert i forrige uke.
Området i London som skal ha blitt vandalisert i forrige uke.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. jan. 2012 - 13:57

Tre personer i ledelsen i stiftelsen bak den brukerskapte og frie karttjenesten OpenStreetMap kunngjorde mandag at det har blitt oppdaget vandalisering av kart over blant annet London og New York. IP-adressene som skal ha blitt brukt tilhører Google i India, og i blogginnlegget hevdes det at det dreier seg om de samme adressene som ble brukt i forbindelse med Googles misbruk av selskapsdata fra den kenyanske katalogtjenesten Mocality i forrige uke.

Google har kommet med en uforbeholden beklagelse til Mocality og hevder at det er enkeltpersoner knyttet til et bestemt Google-prosjekt som har begått udåden. Saken vil få følger for disse.

Google bekrefter også at vandaliseringen av OpenStreetMap har skjedd fra IP-adresser som selskapet besitter. Men i en uttalelse til CNET News opplyser selskapet at de to personene som gjorde disse endringene, ikke var ansatte i selskapet, men innleide som opptrådte på vegne av Google mens de brukte Googles nettverk.

– De jobber ikke lenger med Google-prosjekter, opplyser Google.

Andre i Google sier til The Verge at det innleide personellet bare gjort tjue tvilsomme endringer, ikke tusenvis som OpenStreetMap hevder.

De tre personene som har skrevet blogginnlegget blir forøvrig kraftig kritisert av Tom Hughes, systemadministratoren i OpenStreetMap som først oppdaget vandaliseringen. I et svar til innlegget betegner han hele innlegget som grovt uansvarlig og fullstendig upassende. Spesielt er han kritisk til koblingen til Mocality-hendelsen, noe i stor grad antyder at Google med hensikt har vandalisert OpenStreetMap, som helt klart er en konkurrent til Google Maps. Google har begynt å ta betalt for omfattende bruk av Google Maps, men OpenStreetMap fortsatt kan brukes gratis.

– I realiteten er skiller ikke denne saken seg fra andre tilfeller vi hele tiden kommer over hvor brukere med hensikt eller uhell gjør feilaktive endringer. Den eneste forskjellen i dette tilfellet er det dreier seg om to kontoer (men vi vet ikke om det er to personer) og at brukeren eller brukerne tilfeldigvis (formodentlig) jobber for Google, skrev Hughes før Google hadde kommet med et tilsvar.

– For meg ser det ut til at dette bare er et forsøk på å oppnå litt billig publisitet ved å forsøke å sammenligne prosjektet med Mocality-hendelsen, og jeg kan ikke støtte slik atferd.

Langt fra alle er enige i Hughes' kritikk og enkelte mener at Google ikke forteller sannheten. Andre igjen mener at det ville være tåpelig av Google å vandalisere tjenesten til en konkurrent på en måte som helt åpenbart ville bli oppdaget og kunne følges tilbake til dem selv.

Forøvrig skriver de tre forfatterne av blogginnlegget at forholdet mellom OpenStreetMap og Google har vært så langt, ved at Google blant annet har kommet med donasjoner og kode gjennom Summer of Code.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.