UTVIKLING

Kartverket frigir stedsnavn

– Strekker oss så langt som mulig, sier kartverksjefen.

Stedsnavndatabasen ble i dag sluppet fri for viderebruk. Tjenesten som tidligere kostet penger gir deg datasett med nærmere én million stedsnavn, posisjon og alternative skrivemåter.
Stedsnavndatabasen ble i dag sluppet fri for viderebruk. Tjenesten som tidligere kostet penger gir deg datasett med nærmere én million stedsnavn, posisjon og alternative skrivemåter. Bilde: Kartverket
20. mars 2013 - 13:11

Kartverket frigir den nasjonale stedsnavndatabasen.

Dette betyr at datasett bestående av cirka 950.000 stedsnavn med rundt 1,1 millioner skrivemåter blir fritt tilgjengelig.

Sentralt stedsnavnregister (SSR) har tidligere gitt gratis innsyn for publikum. Nå blir datakilden for første gang mulig å viderebruke uten å betale for det.

Gir bort litt: kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup
Gir bort litt: kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup Bilde: Morten Brun

Navnedataene gis ut for nedlasting i fylkesvise filer i formatene SOSI og GeoJSON, og er underlagt en fri lisens (CC BY 3.0 NO).

Foruten selve stedsnavnene inkluderer datasettene blant annet variasjoner i skrivemåte, men også tilhørende geografisk posisjon. Dette burde være svært godt egnet for digitale kartprodukter laget av tredjepart.

– Viktig å vise en vilje

Slik tilgang til SSR solgte Kartverket for til sammen 86.000 kroner i fjor. Argumentet mot å slippe ut alle deres kartdata, slik mange har etterlyst, har vært et bortfall av inntektene deres.

– Det er grunnleggende bra at data blir enklest og billigst mulig tilgjengelig. Vi strekker oss så langt som mulig, innenfor de rammene vi har. Det er viktig å vise en slik vilje til å dele dataene våre, sier kartverksjef Anne Cathrine Frøstrup til digi.no.

– Er dette et skritt i retning av at alt skal gis bort?

– Vi er avhengig av å ha finansieringen i orden. Ingenting er gratis. Det må betales av noen. Hvordan det skal håndteres er mer en politisk diskusjon.

Tar seg en pause

Kartverksjefen har altså ingen gode nyheter til de som måtte tro at hele skattekisten deres blir fritt tilgjengelig med det første.

– Hva blir det neste Kartverket kan tenke seg å frigjøre?

– Akkurat nå føler vi at vi har gjort det vi kan. Nå må vi ta en pause eller en fot i bakken, avslutter Anne Cathrine Frøstrup.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.