Kasparov-blunder ga Fritz seieren

Èn glipp, og du har tapt - i hvert fall hvis motstanderen heter X3D Fritz. Det kan sjakk-esset Garry Kasparov skrive under på.

Den kaldt beregnende tallknuseren X3D Fritz er blitt en hard nøtt å knekke for den menneskelige sjakk-eneren Garry Kasparov (40). Han tapte torsdag den andre av i alt fire kamper i New York mot det digitale sjakkvidunderet, som dermed leder med ett poeng på Kasparov.

Et spennende og jevnt parti så nok en gang ut til å gå mot remis (uavgjort), men så glapp det for Kasparov i hans 32. trekk. Stormesteren flyttet tårnet slik at datamaskinen kunne trenge gjennom Kasparovs forsvar i et ustoppelig angrep: dronningen, et tårn og en bonde kunne marsjere nedover brettet til bonden kunne konverteres til nok en dronning.

- En blunder, sier Kasparov, som etter hvert kom i adskillig større tidsnød enn sin motstander.

Etter sitt 39. trekk ga han opp den nesten fire timer lange kampen, som hadde mange likheter med et parti han tapte mot den israelske datamaskinen Deep Junior i januar. Også da var det et uklokt tårnflytt i 32. trekk som felte Kasparov. Kampen mot Deep Junior endte til slutt uavgjort, 3-3, mens Kasparov nå ligger under mot X3D Fritz med resultatet 1/2 mot 1-1/2 (det gis et halvt poeng til begge for remis, ett poeng for seier, null poeng for tap).

X3D Fritz er basert på tysk (Fritz) og amerikansk (X3D Technologies) teknologi. Aserbajdsjaneren Kasparov tapte VM-tittelen til russiske Vladimir Kramnik i 2000, men er av det internasjonale sjakkforbundet likevel fremdeles rangert som verdens beste sjakkspiller.

Det første partiet mellom Kasparov og X3D Fritz ble spilt på tirsdag (remis), det andre torsdag (tap for Kasparov), det tredje spilles søndag og finalerunden skal gå tirsdag. Sammenlagtvinneren stikker av med 250.000 dollar.