Kast pin-kalkulatoren til neste år

Neste år vil mange norske nettbrukere få digitale signaturer. Sparebanken 1 og Nordea er først ute.

Neste år vil mange norske nettbrukere få digitale signaturer. Sparebanken 1 og Nordea er først ute.

Digitale signaturer lover å gjøre nettet tryggere og enklere. I dag bruker vi en myriade av passord, brukernavn og pin-kalkulatorer for å logge oss på bank og forskjellige tjenester. BankID er et system for digitale signaturer som vil kunne skape et felles system for norske nettsteder og tjenester.

BankID er bygget med et kryperingssystem med såkalte offentlige og private nøkler, noe som sikrer begge parter sikker identifisering av den andre og at meldingen ikke er lest eller endret.

    Les også:

Alle norske bankkkunder skal etter hvert få en digital signatur - først bare i nedlastbar form til en PC. Senere vil sertifikatene også komme i de nye bankkortene med smartbrikke (prototype bildet over).

Først ute er Sparebank 1-gruppen som starter utrullinge nå i fjerde kvartal. Så kommer Nordea. I løpet av andre kvartal skal banken starte utrullingen, forteller Nils Inge Brurberg, BankID-fagansvarlig i Nordea.

I først runde skal BankID erstatte pin-kalkulatoren og gi en enklere pålogging på nettbank, men etterhvert vil BankID også kunne brukes til andre ting.

Nylig ble PKI-forum, ledet av Nærings- og handelsdepartmentet, enig om å sørge for at digitale signaturer fra flere leverandører, deriblant Telenor/ErgoGroups Zebsign, skal virke mot hverandre. Den langsiktige planen er at offentlig sektor skal la deg utføre en rekke tjenester som utfylling av skjema og innmelding av klager over nettet. Med en digital signatur er avsender og mottaker begge sikre på hvem den andre parten er.

Til toppen