Kaster seg over dobbelt-prosessorer

Norsk kunder har kastet seg over AMD og Intels nye dobbelkjerne-brikker og Komplett spår en frisk høst.

Norsk kunder har kastet seg over AMD og Intels nye dobbelkjerne-brikker og Komplett spår en frisk høst.

Høsten står for døren og tall fra Komplett antyder at den norske PC-bransjen kan gni seg i hendene.

Intel og AMD lanserte sine ny prosessor-generasjoner med som baker inn to fulle prosessorer i en og samme brikke når den norske sommerferien hadde kommet i gang. Tatt dette i betraktning har salget gått unna, rapporterer Komplett.no.

Dette gir hyggelige signaler for både PC-leverandørene og de andre nettbutikkene. For det hadde ikke trengt å være slik. Foreløpig gir nemlig ikke de nye dobbeltkjerne-brikkene den helt store uttellingen.

Alle AMD og Intels dobbelt-kjerneprosessorer er også 64-bits brikker, så man må bytte til 64-bits Windows. Men foreløpig er det få vanlige applikasjoner som er skrevet om og det er primært tyngre, regningsintensive programmer for grafikk, utvikling og databaser som vil kunne utnytte to kjerner.

Men dette har ikke bremset salget - både Komplett, MPX og PSdata er utsolgt.

- Etterspørselene har vært ekstrem. Vi har solgt nesten 500 prosessorer, for det meste AMD og kunne trolig solgt mye mer, men AMD og Intel klarer ikke å levere nok, sier Espen Bjerkseth, prosessor-innkjøper hos Komplett, til digi.no.

Dobbelkjerne-brikkene er dyre - 2500-4000 kroner og foreløpig er det begrenset hva de gir i ytelsesforbedring, men det skremmer åpenbart ikke kundene.

- Den største fordelen dobbelkjerne-brikker gir nå er at du kan utføre to større jobber samtidig, for eksempel rippe en CD mens du spiller. Windows er flink til å fordele jobbene automatisk over de to prosessorene, forteller Bjerkseth.

Han påpeker også at norske kunder alltid er tidlig ute og kjøperne nå vil sikre seg for fremtiden etterhvert som programvare skrives om.

Kompletts kundene stort sett velger AMD-brikker. Årsaken er todelt, forklarer Bjerkseth.

- De fleste som har kjøpt en AMD-baserte PCer det siste året kan plugge AMDs dobbelkjerne-brikker rett inn. Intels brikker krever et nytt hovedkort. AMDs brikker gir også så og si dobbel ytelse, mens Intel gir noe mindre forbedring, forklarer han.

Kompletts prosessor-innkjøper spår et friskt salg av brikkene som koster 2500-4000 kroner utover høsten - så fremt AMD og Intel klarer å levere.

Storselgeren hos Komplett nå er AMD Athlon 64 X2 4400+, som har to stykk 2.2GHz-kjerner og koster 4.750. Nylig kom en billigere 3800+ versjon som koster 3.250 kroner.

Dell støtter opp om Kompletts spådommer og syn på markedet.

- Hittil har vi bare hatt en modell med Intels nye dobbel-kjerneprosessorer. Derfor har vi ikke markedsført dette noe særlig, men nå har vi to modeller til og skal trappe opp, forteller Inge Hjelmfoss, produktsjef på servere og lagring hos Dell til digi.no.

- Vi forventer en rask vekst, 64 biter og to kjerner vil etterhvert gi mange brukere et signifikant ytelsesløft, sier Hjelmfoss.

Også HP Norge tror på et friskt salg.

- Salget er kommet i gang , men foreløpig har vi bare en modell, forteller Tore Särelind, sjef for konsument-PC i HP Norge. At Komplett har solgt såpass mye midt i fellesferien lover bra, mener han.

Til toppen