– Katastrofalt dårlig nødnett

Per Morten Hoff i IKT-Norge mener teknologien er for snever.

Alternativene ble ikke godt nok utredet da Stortingen vedtok nødnettet i 2004, sier Per Morten Hoff.
Alternativene ble ikke godt nok utredet da Stortingen vedtok nødnettet i 2004, sier Per Morten Hoff. Bilde: Per Ervland
30. aug. 2012 - 11:48

Oslo (NTB): IKT-Norge slakter det nye nødsambandet som skulle ta kommunikasjonen i og mellom nødetatene inn i framtida. Det mangler datakapasitet og fungerer ikke innendørs, ifølge organisasjonen.

– Nødnettet virker rett og slett katastrofalt dårlig i krisesituasjoner, sier generalsekretær Per Morten Hoff i bransjeorganisasjonen IKT-Norge til Aftenposten.

Kritikken kommer fram i organisasjonens høringssvar til 22. juli-kommisjonens rapport. Det er ikke mulig å sende bilder og video over sambandet, som Hoff hevder fungerer mest som en radio for muntlig tale. Investeringen i nytt nødnett koster seks milliarder kroner.

– Det virker ikke inne i bygninger, røykdykkere kan ikke bruke det, beredskapstroppen bruker det ikke, PST bruker det ikke, Luftambulansen får det ikke til å virke i lufta, Hovedredningssentralen og 330-skvadronen bruker det ikke.

Bruker iPad
Påstanden blir langt på vei støttet av politimester Arne Jørgen Olafsen i Follo politidistrikt, som tok i bruk det nye sambandet i 2009. Nå har politimesteren utstyrt sine folk med iPhone og iPad for fullt ut å dekke alle kommunikasjonsbehov.

– Nødnettet har to fordeler: Det er kryptert, og flere kan snakke samtidig. Men vi har behov for mer enn det, sier Olafsen.

Partiene på Stortinget unntatt Fremskrittspartiet stemte for løsningen som ble foreslått av daværende justisminister Odd Einar Dørum (V) i 2004. Alternativene ble ikke godt nok utredet. Valget falt på en teknologi som var for snever, mener Hoff.

Blir tema i Stortinget
Leder Knut Arild Hareide i Stortingets særskilte 22. juli-komité mener kritikken må behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen i forbindelse med oppfølgingen av redegjørelsen fra regjeringen om 22. juli. Han var selv statsråd under Kjell Magne Bondevik (KrF) det siste året i regjeringsperioden, men hadde som miljøvernminister neppe noen befatning med nødsambandet. Dørum var justisminister og Per-Kristian Foss var finansminister.

– Et nesten samlet Storting stilte seg bak utbyggingen av nødnettet. Da var ikke informasjonen kjent. Problemstillingen som tas opp av både IKT-Norge og 22. juli-kommisjonen var da ukjent. Jeg forventer at nødnettet også blir tema i stortingsmeldingen, sier han. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.