JUSS OG SAMFUNN

Katastrofedag for Rambus

Styrtet på børsen etter antitrust-nederlag.

Kingston er blant selskapene som leverer minneprodukter basert på Rambus-teknologi.
Kingston er blant selskapene som leverer minneprodukter basert på Rambus-teknologi.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. nov. 2011 - 12:22

Aksjekursen til minneteknologiselskapet Rambus falt med mer enn 60 prosent på Nasdaq-børsen onsdag, etter at det ble kjent at selskapet hadde tapt i det antitrust-søksmål mot minneprodusentene Micron Technology og Hynix Semiconductor. Dette skriver Wall Street Journal.

Juryen skal etter mer enn åtte ukers overveielse ha avgjort at de to minneprodusentene ikke har konspirert for å hindre at Rambus-teknologien fikk fotfeste i markedet. Ett av spørsmålene juryen måtte ta stilling til, var om Hynix og Micron har overpriset selskapenes Rambus-baserte produkter og dumpet prisen på minneprodukter basert på konkurrerende teknologi. Et annet spørsmål var om de to selskapene hadde forkludret forholdet mellom Rambus og Intel.

I forbindelse med søksmålet, som ble anlagt ved San Francisco County Superior Court allerede i 2004, ba Rambus om en erstatning på nærmere fire milliarder dollar fra de to minneprodusentene.

Opprinnelig omfattet søksmålet også Samsung Electronics, men Rambus inngitt forlik med dette selskapet i fjor, da Samsung ifølge Wall Street Journal gikk med på å betale 900 millioner dollar over en femårsperiode.

Søksmålet til Rambus ble anlagt etter at det amerikanske justisdepartementet avslørte et samarbeid mellom minneprodusenter om prisfastsettelser. Involvert var blant annet Samsung, Hynix, Micron og Infineon.

Rambus ble etablert i 1990 og har siden levd av å lisensiere ut patenterte teknologier, og senere også av håndheving av patentkrav via søksmål.

På slutten av 1990-tallet virket det ganske klart at Intel ville satse på RDRAM (Rambus Dynamic Random Access Memory) som standard minneteknologi for kommende systemer. Men i 2000 ble det kjent at selskapet ikke lenger ville satse utelukkende på Rambus-minnet, men også på SDRAM (Synchronous DRAM), som fortsatt benyttes i så godt som alle pc-er.

Noe av bakgrunnen for at Intel valgte å satse på to teknologier, skal ha vært minneprodusentenes manglende vilje til å produsere Rambus-moduler i store volum. Årsaken var betydelig høyere produksjonskostnader enn for SDRAM. Dette til tross for at Intel betalte både Samsung, Micron og Infineon omtrent 500 millioner dollar hver for å øke produksjonen.

Rambus hadde større suksess med spillkonsollmarkedet. Både Nintendo64 og PlayStation 2 og 3 har Rambus-basert minne.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.