Kazaa-gründere gir seg og inngår forlik

Kazaa og Skype-gründerne inngår forlik og Kazaa skal sperre for piratkopiert materiale.

Kazaa er en fildelingstjeneste med mange millioner brukere som har brukt den til å dele blant annet musikk.

Nå har gründerne bak tjenesten og selskapet selv inngått et forlik med underholdningsindustrien. Totalt koster forliket Kazaa og gründerne 115 millioner dollar til musikkselskaper, samt et uspesifisert beløp til filmselskaper. Mesteparten betales av gründerne som ikke lengre jobber i eller med Kazaa. De solgte Kazaa til Australske Sharman Networksi 2002.

Napster var først ute med denne typen tjenester i 1999 og det var først når den tapte i rettssalen at det åpnet for Kazaa og konkurrentene Morpheus og Grokster.

Kazaa ble utviklet av danske Janus Friis og svenske Niklas Zennstrøm i 2000 mens de oppholdt seg i Nederland. De har begge ungått å reise til USA siden 2001 i frykt for å rammes av det amerikanske rettsystemet.

Selv når eBay senere kjøpte deres andre store prosjekt, Skype, for flere milliarder dollar har ikke duoen tatt turen til USA.

Nå som de har inngått forlik er faren over og de to seriegründerne kan dermed besøke USA igjen hvis de ønsker.

Som endel av avtalen har Kazaa gått med på å innføre filtreringssystemer for å sikre at Kazaa ikke lengre kan brukes til å distribuere piratkopierte musikk og film filer. De skal også samarbeide med underholdningsbransjen om å selge lisensiert innhold.

Til toppen