BEDRIFTSTEKNOLOGI

KDL: Overdrevet om lønnspress i IT-bransjen

Lønnsveksten i IT-bransjen er høy innen enkelte segmenter, men ikke så sterk som enkelte vil ha det til, konkluderer Kontor- og Datateknisk Landsforening i lønnsundersøkelsen for 1997. Rapporten harmonerer godt med tall fra Rogalandsforskning som viser at norske bedrifter stort sett får tak i den IT-kompetansen de trenger, uten å måtte gå til utlandet for å hente folk.

Øystein Kvistad
26. mai 1998 - 15:00

Rapporten fra Rogalandsforskning (omtalt i digi.no 14. mai - se peker til artikkel i margen til høyre), viser at behovet for IT-kompetanse i offentlig og privat virksomhet slett ikke er vesentlig større enn tilfanget av slik kompetanse. Undersøkelsen tyder dessuten på at bedriftene mottar mange søknader til sine utlyste IT-stillinger, noe som strider mot det som tidligere er blitt hevdet.

Rogalandsforskning tok ikke for seg lønnsnivå i undersøkelsen, men konklusjonen om et redusert press i IT-arbeidsmarkedet indikerer også noe lavere lønnspress i bransjen.

Dette bekreftes nå av en ny undersøkelse fra Kontor- og Datateknisk Landsforening (KDL), som konkluderer med at lønnsutviklingen i IT-bransjen fra 1996 til 1997 i snitt havnet på vel fire prosent (4,3), og dermed ikke er stor nok "til bygge opp under påstander om at man nå kan få den lønnen man vil".

Undersøkelsen er utført blant KDLs 175 medlemsbedrifter for inntektsåret 1997, og viser lønninger (fast lønn og bonus/provisjon) for over 2000 ansatte i norsk databransje. Lønningene er å finne fordelt på 30 ulike stillingskategorier og de seks bransjegrupperingene maskinvare, programvare, kontormaskiner, kontormøbler, kontorrekvisita og internettjenester. Internett aksessleverandørene er de som har økt lønningene mest - nærmere bestemt med rundt ni prosent - mens de resterende gruppene ligger på mellom 3,8 og 4,8 prosent i lønnsvekst fra 1996.

Det er ventet en generell lønnsvekst i bransjen fra 1997 til 1998 på 5,6 prosent.

- Medieoppslag om lønnsvekst på mellom ti og tjue prosent stemmer dårlig for gjennomsnittet i databransjen, selv om det utvilsomt er mange arbeidsgivere som er villige til å strekke seg langt for å sikre seg dyktige medarbeidere innen spesielle nisjer. Men dette er ikke et gjennomgående trekk, sier prosjektleder for KDL-undersøkelsen, Fredrik Syversen.

- Bonusutbetalingene er tildels meget høye for enkelte stillinger, noe som reflektere det gode året hele bransjen opplevde i fjor, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.