BEDRIFTSTEKNOLOGI

KDL protesterer mot innskrenket kryptering

- Kontor- og datateknisk landsforening (KDL) tar avstand fra kommende regler om skjerpet kontroll med eksport av krypterende programvare, sier Fredrik Syversen på vegne av sin utenlandsreisende generalsekretær Per Morten Hoff.

Eirik Rossen
18. jan. 1999 - 15:57

KDL mener dette dreier seg om uakseptable handelshindringer. I en uttalelse peker KDL på at det uttalte formålet med krypteringsvedtaket fra Wassenaar-samarbeidet (se pekere til tidligere artikler i høyre marg) var dels å motarbeide kriminelle elementer, dels å sikre like konkurransevilkår landene i mellom.

- Informasjon fra mange hold hevder at det er USA som har presset på for å stramme eksportreglene. Samtidig som USA kjørte hardt for å skjerpe reglene innen Wassenaar har de lempet på reglene hjemme. Fra 1. januar har det altså vært lettere å handle sterk kryptering fra USA. Dette gjelder spesielt for medisin-, sykehus- og forsikringsbransjen. On-line handelssystemer vil også få lettere eksport fra USA, heter det i KDLs uttalelse.

Utenriksdepartementet har ligget lavt siden Wasenaar-vedtaket 3. desember i fjor.

- KDL ble informert i forbindelse med en orientering som spesialrådgiver Harald Schiøtz i Utenriksdepartementet holdt for Fellesforum for e-handel, sier Syversen.

KDL slår fast at man ønsker fritt salg av krypterende programvare, og at "Avtalen har overhodet ingen annen effekt annet enn at den vanskeliggjør elektronisk handel og kommunikasjon blant norske bedrifter."

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.