Keith og Fussel på krigsstien igjen

Robert Keith og Thomas Fussels selskap Idex går til patentsøksmål for å øke inntjeningen.

Idex er et norsk teknologiselskap som lager teknologi for fingeravtrykklesere. De har den britiske investorduoen Robert Keith og Thomas Fussel som største aksjonærer.

Selskapet har brukt mange år på utviklingen, og i andre halvdel av inneværende år skal de være klar med et produkt for massemarkedet.

Idex har en todelt strategi. I tillegg til å levere sine produkter direkte til kundene, satser de også på å lisensiere ut teknologien til andre aktører i markedet. Hvilken del av satsningen som det ligger størst potensial i er usikkert, men mye kan tyde på at det ligger i lisensieringsinntekter fra patenter som Idex har sikret seg rundt sin teknologi.

Upek er den foreløpig ledende aktøren i markedet. De er blant annet underleverandør av fingeravtrykkslesere til den kinesiske PC-produsenten Lenovo. Ifølge Idex omsatte de for 52 millioner dollar i 2006, og mesteparten av de inntektene kom fra salg av sensorer for å lese av fingeravtrykk. Det er penger som norske Idex vil ha en bit av.

– Vi har levert et søksmål i USA mot Upek, sier Fredrik Scheinert, daglig leder og salgsdirektør i Idex, til digi.no.

Idex mener at Upek har stjålet teknologien deres, etter at selskapet ble skilt ut fra Idex' tidligere lisensieringspartner ST. Idex har tidligere levert inn et søksmål for patentbrudd mot ST.

– Vi mener at Upek bruker vår teknologi. De er markedslederen og vi mener at kjernen i deres produkt er vår teknologi, sier Scheinert.

– Det går på selve prinsippet av hvordan man skaper et image og gjenkjenner et fingeravtrykk, sier Scheinert.

Idex har utviklet en teknikk der de blant annet bruker hastigheten fingeren dras over sensoren, til å bygge opp et bilde av fingeravtrykket.

– Selve prinsippet er hovedpatentet, og så har vi en portefølje rundt selve hovedpatentet, sier Scheinert.

Slike patentdisputter kan imidlertid ta lang tid i rettssystemet, og kan komme til å koste store beløp i form av dyre advokatutgifter. Det er imidlertid også en prosess som kan bli veldig dyr for motparten.

– Vi håper på en løsning utenfor rettssalen. Vi vet at vi har en meget god sak, sier Scheinert.

Hvor mye penger det er snakk om, er usikkert.

Til toppen