KUNSTIG INTELLIGENS

KI-trening på norske tekster kan gi kompensasjon til forfattere

Forskere skal undersøke hvordan norsk tekstmateriale brukes for å trene opp kunstig intelligens. Det kan på sikt bety penger i kassa til norske forfattere.

– Vi trenger mer kunnskap om hvordan opphavsrettslig beskyttet materiale brukes i trening av norske språkmodeller, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
– Vi trenger mer kunnskap om hvordan opphavsrettslig beskyttet materiale brukes i trening av norske språkmodeller, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. Foto: Martin Solhaug Standal/NTB
14. des. 2023 - 06:53

– Vi vil at fremtidens digitale tjenester i Norge skal baseres på norsk språk og kunnskap. Kunstig intelligens må derfor trenes på store mengder norsk innhold. Vi trenger mer kunnskap om hvordan opphavsrettslig beskyttet materiale brukes i trening av norske språkmodeller, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) i en pressemelding.

Nasjonalbiblioteket skal sette i gang et forskningsprosjekt som skal se på verdien av opphavsrettslig beskyttet materiale i trening av norske generative språkmodeller.

Relevante norske forskningsmiljøer skal inviteres til å delta i prosjektet.

– Vi må ta hensyn til dem som har skapt materialet det skal trenes på. Derfor skal representanter fra rettighetshavere, forfattere og forleggerorganisasjoner inviteres til å følge prosjektet tett, sier Jaffery.

Når prosjektet er gjennomført, skal Nasjonalbiblioteket vurdere om det er grunnlag for en kompensasjonsordning for norske rettighetshavere.

En AI-avatar generert på Luka Incs.Replika-mobilapp.
Les også

Derek ble forelsket i KI-«kjæresten»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.