«Kikkhull»-kirurger blir bedre av dataspill

Særlig «Marble Mania» på Nintendo Wii gjør dem dyktigere og raskere.

«Kikkhull»-kirurger blir bedre av dataspill

Særlig «Marble Mania» på Nintendo Wii gjør dem dyktigere og raskere.

Flere forskere har utført undersøkelser som tyder på at dataspill er bra for kirurger som verdsetter å arbeide så raskt og så feilfritt som mulig.

En som har vakt mye oppsikt, gjaldt 33 kirurger ved Beth Israel Medical Center i New York, og ble utført av forskere ved Iowa State University: The Impact of Video Games on Training Surgeons in the 21st Century.

Konklusjonen her er at kirurger som spilte på data minst tre timer per uke begikk 37 prosent færre feil og ble 27 prosent raskere ferdig enn de ikke-spillende, ved inngrep av typen laparoskopi, det vil si kikkhullkirurgi, altså der man lager et minimalt snitt og bruker fjernstyrte instrumenter.

En av forskerne bak denne undersøkelsen, James Rosser, har nylig utgitt en bok der han som kirurg, forsker og foreldre ser på positive sider ved dataspill: Playin' to Win: A Surgeon, Scientist and Parent Examines the Upside of Video Games (pressemelding med forhåndsomtale).

Ifølge laparoscopyhospital.com er det «hundrevis» av artikler som viser hvordan dataspill gjør kikkhullkirurger dyktigere. Artikkelen Laparoscopic Game sier at spesielt Nintendo Wii har svært egnede spill for kirurger som vil trene seg opp.

Spillmaskinen Wii har et grensesnitt basert på bevegelser i tre dimensjoner. Særlig spill som Marble Mania bedrer finmotorikken, viser en undersøkelse. Tennis dreier seg derimot mer om armbevegelser, og er ikke spesielt egnet for å utvikle finmotorikk.

To forskere, Kanav Kahol, IT-ekspert ved Arizona State University, og Marshall Smith, kirurg, har satt seg som mål å utvikle en kirurgisimulator for Wii, slik at legene kan øve seg opp hjemme. De regner med at ved å realisere simulatoren som et spill for Nintendo-maskinen, vil kunne gjøre den tilgjengelig for rundt 250 dollar – altså om lag 1400 kroner – per eksemplar. En første utgave av denne simulatoren ble vist på spesialistkonferansen Medicine Meets Virtual Reality i California i januar i år.

    Les også:

Til toppen