JUSS OG SAMFUNN

Kina avviser ansvar for Gmail-problemer

Brukere får ikke sendt sine meldinger. Google skylder på sensuren.

22. mars 2011 - 13:21

Google forteller at de i flere uker har mottatt klager på at e-posttjenesten Gmail. Tjenesten er ikke konsekvent sperret. Brukerne klager over problemer med innlogging, lesing av e-post, sending av e-post, tilgang til kontaktliste og bruk av lynmeldingsfunksjonen.

Klagene kommer samtidig med at stadig flere kinesiske bruker forteller om problemer med å nå tjenester som lar dem omgå myndighetenes nettsensur, som WiTopia, 12vpn og Strongvpn.

De to klagestrømmene startet omtrent samtidig med at opprørstendenser i flere arabiske land utløste interesse for en tilsvarende «jasmin revolusjon» i Kina.

Google anklaget i går kinesiske myndigheter for å stå bak forstyrrelsene av Gmail, og sa at disse ble ordnet på en slik måte at brukerne kunne tro problemene lå hos selve Gmail og ikke hos myndighetene.

På en pressekonferanse i dag ble Googles anklager avvist av en talsperson for utenriksdepartementet i Beijing, Jiang Yu.

– Anklagen er uakseptabel, sa Jiang uten å utdype forholdet nærmere.

Eventuelle myndighetsstyrte forstyrrelser av Gmail kan være utslag av sensuren. De virker også inn på kinesiske bedrifters bruk av den amerikanske tjenesten, og kan følgelig påvirke disse til å velge kinesiske alternativer i stedet.

På nettet erfarer man gjerne at sensur og proteksjonisme går hånd i hånd. Googles kamp mot sensuren de siste årene har hindret dem fra å vinne andeler på det kinesiske markedet, der de taper overfor tjenester som Baidu.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.