JUSS OG SAMFUNN

Kina avviser at Apple er svartelistet

– Dette er bare en av mange innkjøpslister.

Kinesiske myndigheter har sendt en faks til Reuters der de understreker at Apple-produkter fortsatt er lov å handle inn.
Kinesiske myndigheter har sendt en faks til Reuters der de understreker at Apple-produkter fortsatt er lov å handle inn. Bilde: (c) Imaginechina/Corbis/All Over Press
11. aug. 2014 - 14:37

digi.no viste i forrige uke til en rapport i Bloomberg hvor det ble hevdet at regjeringen i Beijing skal ha bannlyst ti Apple-produkter, inkludert iPad og Macbook fra offentlige anskaffelser.

Som leserne våre har påpekt, så ble påstandene senere tilbakevist.

Kinesiske myndigheter sier i en uttalelse gjengitt av Reuters at innkjøpslisten som skapte misforståelsen omhandler energisparende produkter, og bare er en av en rekke forskjellige lister knyttet til offentlige anskaffelser i Kina.

Apple skal aldri ha vært med på nevnte oversikt, og skal følgelig heller ikke ha blitt strøket fra listen.

– Selv om Apple har sertifisering for energisparende produkter... så har de aldri forelagt de nødvendige bekreftelsene og avtalene som lovreguleringen krever, opplyser det kinesiske finansdepartementet i en melding sendt til nyhetsbyrået.

Forvirringen blir kanskje ikke mindre av det, men trass at Apple ikke har oppnådd en tilfredsstillende grad av verifikasjon på dette punktet, sett med kinesiske øyne, så understrekes det at landets offentlige sektor fortsatt kan kjøpe inn Apple-produkter.

Usikkerheten og spekulasjonene knyttet til Apples standing hos ettpartistaten i Folkerepublikken Kina kommer etter at en lang rekke andre vestlige teknologiselskaper skal ha blitt bannlyst fra offentlige anskaffelser.

Fra før er det meldt at blant annet Microsofts operativsystem Windows 8 er bannlyst fra offentlige anskaffelser. Kinesiske banker skal ha blitt oppmuntret til å kaste ut IBM-servere og erstatte dem med lokalt produserte alternativer.

IBM, Microsoft, Cisco og Apple er blant aktørene som har måtte tåle en rekke svært lite flatterende oppslag i statlig kontrollerte kinesiske medier, med påstander om at produktene deres kan true nasjonal sikkerhet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.