KUNSTIG INTELLIGENS

Kina: Bygger ut ansiktsgjenkjennings-system for «mistenkelige» personer

Henan-provinsen i Kina innfører et ansiktsgjenkjenningssystem for å spore aktivitetene til utenlandske journalister, studenter og andre «mistenkelige» personer.

Alarmen skal gå når en registrert person kjøper en flybillett, sjekker inn på et hotell eller krysser provinsens grense. Bildet er fra Xinyang Minggang-flyplassen i Henan-provinsen.
Alarmen skal gå når en registrert person kjøper en flybillett, sjekker inn på et hotell eller krysser provinsens grense. Bildet er fra Xinyang Minggang-flyplassen i Henan-provinsen. Foto: Windmemories/Wikimedia Commons CC-BY SA 4.0
30. nov. 2021 - 11:40

Planen er at 3000 kameraer skal kobles opp mot nasjonale og regionale databaser. I tillegg skal alarmen gå når en person på lista registrerer seg på et hotell, kjøper en flybillett eller krysser provinsens grense. 2000 politifolk skal drive systemet.

Journalister blir delt inn i tre kategorier i et trafikklyssystem for å vise hvor nøye de skal overvåkes, og ansiktsgjenkjenningen skal fungere også dersom personen bruker munnbind eller briller.

Systemet går langt utover alle andre systemer som man kjenner til, ifølge det amerikanske overvåkningsteknologifirmaet IPVM. Blant annet finnes det en egen kategori for journalister som skal «fjernes».

Det kinesiske selskapet Neusoft vant anbudet for systemet i september, ifølge IPVM, som oppdaget referanser til systemet på nett.

Det er ikke kjent hvorvidt andre kinesiske provinser også holder på å bygge ut eller allerede drifter slike overvåkingssystemer.

Kinesiske Hikvision har vært i hardt vær de siste årene.
Les også

Overvåkningsutstyr som er forbudt i store deler av verden, selges åpent i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.