Kina den største eier i ny IBM-PC-bedrift

Lenovo-avtalen betyr at IBM-PC-er produseres av et selskap som den kinesiske staten eier 46 prosent av.

Lenovo-avtalen betyr at IBM-PC-er produseres av et selskap som den kinesiske staten eier 46 prosent av.

Avtalen mellom den kinesiske IT-bedriften Lenovo og IBM om overtakelse av IBMs PC-avdeling er svært komplisert. Wall Street Journal har gitt denne oppsummeringen av avtalen:

Lenovo betaler 650 millioner dollar i kontant til IBM, overtar gjeld for 500 millioner dollar, og overgir egne aksjer verdt 600 millioner dollar til IBM.

Det innebærer at Lenovo, en delvis statseid bedrift med betydelig innslag av private investorer, og som er notert på Hongkong-børsen, får en ny eierstruktur.

Før avtalen hadde den kinesiske staten 57 prosent av Lenovo, mens offentlige investorer hadde 43 prosent.

Overføringen av aksjer til IBM gir IBM en eierandel i Lenovo på 19 prosent. Den private andelen reduseres til 35 prosent, og den statlige til 46 prosent.

IBM har anledning til å selge seg delvis ut av Lenovo etter et halvt år, forutsatt at det beholder en fjerdepart av sine aksjer i minst tre år.

Lenovo overtar IBMs PC-avdeling med 9000 ansatte. 3600 av disse er allerede i Kina. Bare 2200 er i USA.

Lenovo flytter sitt hovedkvarter til IBMs hjemby Armonk i den amerikanske delstaten New York, selv om brorparten av de amerikanske ansatte er i Raleigh i delstaten North Carolina.

Lenovo får også en annen lederstruktur. Ny toppsjef blir 49 år gamle Stephen Ward, med 26 års fartstid i IBM og den som i dag leder IBMs PC-avdeling. Yang Yuanqing som er toppsjef i Lenovo i dag, blir ifølge New York Times og BBC ny styreformann. De fleste toppene i IBMs PC-avdeling får lederstillinger i Lenovo, mens mange av lederne i dagens Lenovo rykker ned. Et unntak skal være finansdirektør Mary Ma.

Nye Lenovo får en samlet årsomsetning på rundt 12 milliarder dollar og en andel av det globale PC-markedet på rundt 8 prosent, mot 16,4 prosent for Dell og 13,9 prosent for HP. Ifølge Wall Street Journal venter analytikerne at Lenovo vil tape andeler de nærmeste månedene, og at HP og Dell vil plukke opp brorparten av det IBM taper, Dell mest.

I forbindelse med avtalen har Lenovo offentliggjort oppgaver som viser at IBMs PC-avdeling tapte 258 millioner dollar i 2003, og 171 millioner dollar i 2002. Lenovo tjente 193 millioner dollar i regnskapsåret fram til 31. mars i år, og har tjent ytterligere 131 millioner dollar i siste halvår. Omsetningen i regnskapsåret fram til 31. mars var 2,3 milliarder dollar.

Den nye Lenovo-sjefen sier han ikke vil tolerere tap av kunder til konkurrenter. Han sier IBMs salgsfolk vil få de samme betingelsene for å selge Lenovo-PC-er som de i dag har for å selge IBM PC-er. Han har ingen planer om å angripe forbrukermarkedet, unntatt i Kina der Lenovo har en sterk posisjon med 27 prosent av det samlede markedet og salg gjennom flere detaljister.

Ward sier også at han akter å bidra til at PC-markedet vokser. Prognosen fra Gartner tyder på at det kan bli problematisk. Gartner antar at det globale PC-markedet vil vokse med gjennomsnittlig 4,7 prosent per år fra 2003 til 2005, deretter 2 prosent per år fra 2006 til 2008. Observatører peker ellers på at PC-produksjon ikke er et område der rimelig arbeidskraft spiller noen særlig rolle.

    Les også:

Til toppen