Kina er trolig blitt størst på internett

Hittil har USA og amerikanske brukere hatt flertallsmakten på nettet, men nå er det slutt.

Kina er trolig blitt størst på internett

Hittil har USA og amerikanske brukere hatt flertallsmakten på nettet, men nå er det slutt.

I alle år har USA med sine 300 millioner innbyggere dominert på internett - både innholdsmessig og teknisk. Med sin "flertallsmakt" og det faktum at de store leverandørene av internett-teknikk er amerikanske, har ført til at nett har vært preget på godt og vondt av amerikanske verdier: Åpenhet, likebehandling og ganske fri konkurranse.

Men nå er ikke lengre USA størst - nye tall viser at den veldige velstandsveksten i Kina gjør at det nå finnes flere internett-brukere i Kina enn i USA. Det hevder to kinesiske studier som oppsummerer utviklingen i fjor.

Det er både kinesiske myndigheter og et privat selskap som serverer tall. Den offentlige forskningssenteret China Internet Network Information Center hevder at det Kinas internett-befolkning øker med 6,1 million brukere i måneden og nå har nådd 225 millioner brukere. BDA China Ltd anslår at tallet er litt høyere - 228,5 millioner.

Tror man på tallene, har altså Kina gått forbi USA der 217,1 millioner brukere har tilgang til Internett på jobb eller hjemme. BDA påpeker dog at Kina ligger veldig langt bak USA både på netthandel og omsetning av nettannonser.

Men Kinas vekst på nettet vil gi makt til kinesiske myndigheter og kinesiske selskaper som til tider har forsøkt å promotere egen teknologiske standarder.

Til toppen