JUSS OG SAMFUNN

Kina etablerer statlig kontor for Internet

Får ansvar for alt som gjelder innhold og spill, og rett til å straffe lovbrudd.

5. mai 2011 - 13:45

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua melder at regjeringen har opprettet «Statens informasjonskontor for Internett». Oppgavene til det nye organet beskrives slik:

«Kontoret skal lede, koordinere og veilede forvaltningens styring av innhold på nett, og ta seg av administrativ godkjenning av forretningsvirksomhet rundt formidling av nyheter på nett.

«Det skal arbeide for å styre utviklingen av nettspill, video, lyd- og nettpublisering. Det skal også være ansvarlig for å etterforske nettsteder og straffe dem dersom de bryter lover og regler.»

Kontoret skal bemannes av folk som i dag arbeider for regjeringens informasjonskontor. Ledelsen for det nye kontoret hentes fra tre organer: regjeringens informasjonskontor, ministeriet for industri og informasjonsteknologi, og ministeriet for offentlig sikkerhet.

Hensikten med det nye kontoret skal være å styrke samordningen mellom ulike myndigheter, og bedre de juridiske, administrative og tekniske systemene som brukes til å regulere (den kinesiske delen av) Internett.

Ifølge Wall Street Journal er observatører usikre på hvorvidt det nye kontoret vil gjøre byråkratiet mer strømlinjeformet, eller bare legge til enda et lag.

Samordning kan være et poeng. Kinesiske selskaper som skal bruke nettet trenger en lisens fra ministeriet for industri og Internett. De som vil tilby video på nett trenger lisens fra direktoratet for radio, film og tv. De som vil tilby spill på nett må godkjennes av både kulturdepartementet og av et direktorat for presse og publisering. Alle er pålagt løpende innholdsfiltrering for å luke ut «usunt innhold» og må underlegge seg statlig sensur.

Flere store kinesiske nettselskaper er børsnotert i USA. Sina, Tencent og Baidu har vært det en stund. Det sosiale nettverket Renren ble introdusert på New York-børsen i går og hentet inn 743 millioner dollar. Aksjen skjøt deretter i været. Den sto i 18,01 dollar per aksje da børsen stengte og fortsatt å øke utover kvelden til 19,50 dollar, 39 prosent over IPO-kursen.

Fordi kinesisk lov krever at nettlisenser bare kan utstedes til kinesiskregistrerte selskaper, er det datterselskapene til de New York-børsnoterte som besitter lisensene, mens de børsnoterte er holdingselskaper. Observatører peker på at denne ordningen, som dukket opp for første gang for ti år siden, kan være i strid med nye holdninger i den kinesiske regjeringen, og som det nye statlige kontoret kan være et utslag av. Kinesiske myndigheter ønsker å styrke sin kontroll over virksomheten på nett – og for all del unngå den typen opprør som har preget Midtøsten siden nyttår – samtidig som de vil at kinesisk næringsliv skal bruke digitale midler til å styrke landets økonomiske vekst.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.