TELEKOM

Kina får eget OS for smarte mobiler

«WoPhone» utfordrer et nesten iPhone-fritt hjemmemarked dominert av Symbian.

1. mars 2011 - 13:09

Den minste av Kinas tre store mobiloperatører, China Unicom, kunngjorde i går at de vil lansere et eget operativsystem for smarte mobiltelefoner. Ifølge et oppslag i Folkets Dagblad vil flere mobiltelefonleverandører støtte det nye systemet, blant dem Motorola, HTC, TCL, Huawei og Samsung. Betegnelsen «WoPhone» brukes om både apparatene og operativsystemet.

China Unicom undertegnet i august 2009 en treårig avtale med Apple om eksklusiv distribusjon av iPhone. China Unicom har i dag over 154 millioner abonnenter i sitt 3G-nett.

Avtalen med Apple har vist seg å være problematisk for China Unicom: Den ga mye oppmerksomhet og et antall nye abonnenter, samtidig som subsidieringen av iPhone-apparatene tæret på inntektene. Årsregnskapet for 2010 viser en halvering av nettoresultatet til 1,57 milliarder yuan, tilsvarende 1,34 milliarder kroner. Frost & Sullivan-analytiker Ji Chendong sier til Folkets Dagblad at Apple-avtalen bidro vesentlig til dette tilbakeslaget.

WoPhone vil ikke bli en direkte konkurrent til Apple. Ifølge China Unicom er målgruppen den midlere og lavere prisklassen innen smarte mobiler, spesifisert til mellom 1000 og 2000 yuan, det vil si mellom 850 og 1700 kroner. WoPhone kan følgelig heller betraktes som et grep for å fange opp et voksende kinesisk marked av brukere som ønsker seg mer avanserte apparater i 3G-nettet, men som ikke vil ta seg råd til så dyre mobiler som iPhone.

I et oppslag om WoPhone i Wall Street Journal vises det til en markedsanalyse fra Beijing-baserte Analysys International. Ifølge denne analysen ble det brukt 102,3 millioner smarte mobiler i Kina i fjerde kvartal 2010. Markedsandelene per plattform var som følger:

  • Symbian: 60,1 prosent
  • Windows Mobile: 13,1 prosent
  • Android: 10,7 prosent
  • iPhone: 5,4 prosent

Det er med andre klart at WoPhone først og fremst er en utfordring til Symbian.

WoPhone OS beskrives som Linux-basert, i motsetning til Android-baserte OPhone som China Mobile lanserte i 2009 uten synderlig suksess hittil. I Analysys-analysen klassifiseres OPhone som Android. I likhet med OPhone og Android vil WoPhone også rettes mot nettbrett.

WoPhone er utviklet med støtte fra offisielle instanser som departementet for industri og informasjonsteknologi, og kommisjonen for nasjonal utvikling og reform.

Ifølge et oppslag i TMC.net vil China Unicom støtte WoPhone med et eget utviklerfellesskap og en egen app-butikk med tilhørende plattform. TMC.net skriver videre at mobiltelefonleverandørene Huawei, ZTE og Tianyu har deltatt i utviklingen av WoPhone.

Det er ikke oppgitt når de første WoPhone kan tenkes å komme i salg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.