Kina frigir Internett-opposisjonelle

I forkant av USA-besøket til statsminister Wen Jiabao er tre kjente kyberdissidente sluppet fri i Kina.

Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati i Hongkong meldte søndag at tre kinesiske Internett-opposisjonelle, Liu Di, Wu Yiran og Li Yibin, ble sluppet ut av fengsel fredag.

Den 23 år gamle psykologistudenten Liu Di er den mest kjente av disse tre. Hun forsvant sporløst fra universitetet i Beijing i november i fjor, etter å ha trosset advarsler om å avstå fra videre protester mot innskrenket ytringsfrihet, på sitt eget diskusjonsforum på Internett. Det gikk flere måneder før hennes familie fikk bekreftet at hun var arrestert. Liu brukte aliaset Stainless Steel Mouse og protesterte spesielt mot mishandlingen av den kjente kyberdissidenten Huang Qi. Saken vakte internasjonal oppsikt. Liu ble aldri siktet.

    Les også:

De to andre som er sluppet fri, er gründerne bak nettstedet Demokrati og frihet, Wu Yiran og Li Yibin.

Ifølge Informasjonssenteret for menneskerettigheter og demokrati, skal frigivelsen ha kommet etter et personlig initiativ fra president Hu Jintao.

Det er ikke uvanlig at Kina frigir opposisjonelle i forkant av statsbesøk til viktige samarbeidspartnere som henger seg opp i menneskerettigheter. Om en uke skal statsminister Wen Jiabao besøke USA.

Gruppen Reporters Sans Frontières tror at så mange som 30.000 mennesker er sysselsatt av kinesiske myndigheter for å overvåke hva borgerne foretar seg på Internett. Ifølge en forskningsrapport offentliggjort for to uker siden, er myndighetene i ferd med å miste oversikten (se artiklene referert ovenfor). Til sammen 36 mennesker skal være arrestert de siste årene for å ha lagt ut politiske ytringer på nettet.

Les mer om:
;