Kina gir Microsoft svarfrist

Må svare på beskyldningene innen 20 dager.

Kina gir Microsoft svarfrist
REISER TIL KINA; Microsofts nye toppsjef Satya Nadella under en prat med egne ansatte i Redmond tidligere i år. I Kina tårner problemene opp for selskapet. Bilde: Microsoft/Handout/Corbis/All Over Press

Kina har innledet etterforskning av Microsoft for mulig misbruk av markedsdominanse og brudd på kinesiske konkurranselover.

Den amerikanske IT-giganten blir nå avkrevd en skriftlig forklaring om mistankene. Fristen for å svare er innen 20 dager.

Det fremgår av en kort kunngjøring lagt ut mandag 1. september på nettsidene til Folkerepublikkens statlige konkurransemyndighet, State Administration for Industry & Commerce (SAIC).

Forholdet ser ut til å gjelde «kompatiblitetsproblemer og andre spørsmål» knyttet til operativsystemet Windows og kontorpakken Office, som begge nevnes med produktnavn.

En talsperson fra Kinas konkurransemyndigheter sa i forrige måned at etaten også undersøker hvordan Microsoft bunter sin medieavspiller og nettleser Internet Explorer sammen med operativsystemet, skriver Wall Street Journal.

Microsoft bedyrer i en uttalelse at de overholder alle relevante lover og regler i Kina. De sier også at de samarbeider aktivt med den pågående etterforskningen.

Microsoft er ikke ukjent med brudd på konkurranselover. Programvaregiganten har tidligere gjort seg skyldig i flere forhold som minner om de selskapet nå granskes for i Kina. Samlet har EU gitt Microsoft bøter for over 16 milliarder kroner tidligere.

Razzia

I sommer slo kinesiske kontrollører til med en koordinert razzia mot Microsofts kontorer i Beijing, Shanghai og flere andre storbyer.

Microsoft er et av minst 30 utenlandske selskaper som nå granskes av kinesiske konkurransemyndigheter, etter at regjeringen i Beijing har begynt å håndheve et lovverk som ble vedtatt for seks år siden.

Kritikere sier ifølge nyhetsbyråets Reuters at loven blir brukt i et urettferdig angrep på utenlandsk virksomhet, noe kineserne avviser.

Amerikanske Qualcomm, en av verdens største produsenter av mikrobrikker til mobiltelefoner, står også beskyldt i Kina for å ha kunstig presset opp prisene og misbruk av markedsmakt. Blir de felt risikerer brikkeselskapet bøter på over 1 milliard dollar, som meldt tidligere.

Nadella reiser til Kina

Tilbake i mai ble det kjent at Kina nedla forbud mot anskaffelser av Windows 8 til bruk i landets offentlige sektor.

Microsofts toppsjef Satya Nadella har med andre ord rikelig med viktige temaer å ta opp når han i ifølge Reuters for første gang reiser til Kina senere denne måneden.

    Les også:

Les mer om: