REISER TIL KINA; Microsofts nye toppsjef Satya Nadella under en prat med egne ansatte i Redmond tidligere i år. I Kina tårner problemene opp for selskapet.
REISER TIL KINA; Microsofts nye toppsjef Satya Nadella under en prat med egne ansatte i Redmond tidligere i år. I Kina tårner problemene opp for selskapet. (Bilde: Microsoft/Handout/Corbis/All Over Press)

Kina gir Microsoft svarfrist

Må svare på beskyldningene innen 20 dager.

Kina har innledet etterforskning av Microsoft for mulig misbruk av markedsdominanse og brudd på kinesiske konkurranselover.

Den amerikanske IT-giganten blir nå avkrevd en skriftlig forklaring om mistankene. Fristen for å svare er innen 20 dager.

Det fremgår av en kort kunngjøring lagt ut mandag 1. september på nettsidene til Folkerepublikkens statlige konkurransemyndighet, State Administration for Industry & Commerce (SAIC).

Forholdet ser ut til å gjelde «kompatiblitetsproblemer og andre spørsmål» knyttet til operativsystemet Windows og kontorpakken Office, som begge nevnes med produktnavn.

En talsperson fra Kinas konkurransemyndigheter sa i forrige måned at etaten også undersøker hvordan Microsoft bunter sin medieavspiller og nettleser Internet Explorer sammen med operativsystemet, skriver Wall Street Journal.

Microsoft bedyrer i en uttalelse at de overholder alle relevante lover og regler i Kina. De sier også at de samarbeider aktivt med den pågående etterforskningen.

Microsoft er ikke ukjent med brudd på konkurranselover. Programvaregiganten har tidligere gjort seg skyldig i flere forhold som minner om de selskapet nå granskes for i Kina. Samlet har EU gitt Microsoft bøter for over 16 milliarder kroner tidligere.

Razzia

I sommer slo kinesiske kontrollører til med en koordinert razzia mot Microsofts kontorer i Beijing, Shanghai og flere andre storbyer.

Microsoft er et av minst 30 utenlandske selskaper som nå granskes av kinesiske konkurransemyndigheter, etter at regjeringen i Beijing har begynt å håndheve et lovverk som ble vedtatt for seks år siden.

Kritikere sier ifølge nyhetsbyråets Reuters at loven blir brukt i et urettferdig angrep på utenlandsk virksomhet, noe kineserne avviser.

Amerikanske Qualcomm, en av verdens største produsenter av mikrobrikker til mobiltelefoner, står også beskyldt i Kina for å ha kunstig presset opp prisene og misbruk av markedsmakt. Blir de felt risikerer brikkeselskapet bøter på over 1 milliard dollar, som meldt tidligere.

Nadella reiser til Kina

Tilbake i mai ble det kjent at Kina nedla forbud mot anskaffelser av Windows 8 til bruk i landets offentlige sektor.

Microsofts toppsjef Satya Nadella har med andre ord rikelig med viktige temaer å ta opp når han i ifølge Reuters for første gang reiser til Kina senere denne måneden.

    Les også:

Til toppen