Kina gir tilbake superdatamaskin

Kina har blitt tvunget til å levere tilbake en Sun Microsystems superdatamaskin som kineserne hadde tenkt å bruke i militær sammenheng.

Supermaskinen som havnet i et militært forskningsinstitutt i Kina tidligere i år, vil nå bli returnert til USA, melder The New York Times.

Kinas handelsminister har nå gått med på å returnere maskinen etter at USAs utenriksminister Madeleine Albright og handelsdepartementet tok opp saken med departementet i Hongkong 1. juli i år.

Maskinen, som ser utviklet av Sun Microsystems, skal først ha blitt levert til China Scientific Institute in Beijing. Deretter skal maskinen ha blitt flyttet gjennom en mottaker i Hong Kong til det militære Changsha Institute of Science and Technology.

Flyttingen ble oppdaget av amerikanske myndigheter etter at amerikanske datamaskinprodusenter ble oppfordret til å levere inn sine salgsoppgaver. Dette i forbindelse med den ulovlige leveransen av to superdatamaskiner til det Russiske energidepartementet.

Amerikansk lov tillater salg av supermaskiner til kommersielle bedrifter i andre land, men krever lisens dersom de er ment for militært bruk.

- Kinas beslutning om å returnere supermaskinen viser at systemet virker, uttalte William Reinsch, byråkrat i handelsdepartementet med ansvar for eksportkontroll.

- Gjennom de sikkerhetsrutinene vi har på plass i dag, oppdaget vi flyttingen av maskinen, og kineserne arbeidet sammen med oss for å løse problemet, la Reinsch til.

Denne hendelsen faller sammen med at Kongressen vurderer å trekke tilbake en rekke reformer i eksportlovgivningen, vedtatt i 1995. Disse reformene skulle gjøre det enklere å eksportere avanserte maskiner til bl.a. Russland og Kina.

Til toppen