Kina gjør Mao-helt til moralsk nettspill

Et nettspill om en hjelpsom soldat fra sekstitallets folkehær skal lære moral til dagens ungdom.

Et nettspill om en hjelpsom soldat fra sekstitallets folkehær skal lære moral til dagens ungdom.

Den kinesiske regjeringen har tatt initiativet til en ny serie med nettspill, basert på nasjonale folkehelter som stilles opp som moralske forbilder. Nettspillene er en del av en kampanje for å fremme patriotisme og tradisjonelle verdier blant ungdom. De skal utvikles av Shanda Interactive Entertainment, et børsnotert (i USA) selskap kjent blant annet for rollespill som The Legend of Mir og Dungeons & Dragons Online.

En av de nye patriotiske verdimodellene er Zheng He, en kinesisk sjøhelt fra 1400-tallet.

En annen er Lei Feng, en soldat som Mao Zedong lanserte som nasjonal rollemodell for ungdom i en kampanje som ble lansert i 1963 og som varte gjennom den såkalte «kulturrevolusjonen» på 1960- og 1970-tallet. Lei skal ha blitt født i 1940, vært en flittig student av Mao Zedongs tenking, og ikke hatt andre ambisjoner enn å bli «en revolusjonær skrue som aldri ruster». Han døde heltemodig før kampanjen startet, og hans dagbok ble nesten like populær som den lille røde med Mao-sitater.

Dyrkingen av Lei Feng fikk helgenaktige proporsjoner. Stefan Landsberger har samlet bakgrunnsmateriale og noen av de mange plakatene på denne nettsiden: Lei Feng.

Ifølge uttalelser fra Shanda til Financial Times og Forbes, skal Lei Feng-rollespillet på nett lære bort «gleden av å hjelpe andre».

Det er ikke opplyst om hva slags markedsføring Shanda og regjeringen tenker seg for å trekke ungdommen vekk fra de vanlige nettspillene om farlige drager og fagre heltinner.

Til toppen