Kina godkjenner egen 3G-standard

Kina vil gi en egen nasjonal 3G-standard flere måneders forsprang i markedet.

Kina vil gi en egen nasjonal 3G-standard flere måneders forsprang i markedet.

Det kinesiske ministeriet for informasjonsindustri kunngjorde fredag at det offisielt har godkjent landets egen 3G-teknologi, TD-SCDMA, til kommersiell bruk.

    Les også:

Analytikere mener kunngjøringen åpner for at en 3G-lisens kan innvilges til et selskap med tilgang til denne teknologien, kanskje allerede i mars. Man antar at de øvrige 3G-teknologiene – europeiske WCDMA og amerikanske CDMA2000 – vil bli godkjent innen noen måneder, nok til å sikre den kinesiske standarden et forsprang i markedet.

Det regnes som mest sannsynlig at fasttelefonioperatøren China Telecom vil få den første TD-SCDMA-lisensen.

Andre selskaper som ligger an til å kunne til å kunne få en 3G-lisens, kanskje basert på utenlandsk teknologi, er mobiloperatørene China Mobile og China Unicom, samt fasttelefonioperatøren China Netcom Group.

Med tanke på at 3G-nettverkene må være på plass innen sommer-OL i 2008, venter analytikerne at de øvrige lisensene tildeles i løpet av dette halvåret. Det antas at investeringene i 3G i Kina kan komme opp i 12 milliarder dollar.

Flere utenlandske aktører har posisjonert seg med tanke på leveranser til et kinesisk 3G-nett basert på TD-SCDMA. De to som antas å ligge best an, er Siemens og Nokia. Andre er Motorola, Ericsson, Nortel og Lucent.

Til toppen