TELEKOM

Kina introduserer 4G før 3G er på plass

Allerede før det kinesiske 3G-nettet skal bygges, testes en 4G-tjeneste i et kinesisk distrikt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
29. jan. 2007 - 14:47

Et 4G-system for mobil kommunikasjon ble offisielt lansert Shanghais Changning-distrikt i går. Det skriver Xinhua Online, som siterer statseide China Daily. Lanseringen skjer etter felttester som ble utført i oktober i fjor. Lanseringen innebærer en kommersiell testperiode fram til 2010.

Systemet, som er utviklet i Kina, skal tilby en overføringshastighet på opptil 100 Mbit/s. Det skal ha kostet 150 millioner yuan, omtrent 130 millioner norske kroner.

- Lanseringen bevitner at teknologien vi har utviklet er anvendbar og bringer oss et steg nærmere å sette det i kommersiell drift, sier You Xiaohu, en av de tekniske bidragsyterne til programmet.

- Shanghai-systemet viser at vi har kommet til den avsluttende fasen av prosjektet vårt, sier You.

    Les også:

Ifølge Xinhua Online startet Kina forskningsprosjektet om en 3G+/4G-løsning allerede i 2001, under navnet Future Technology for Universal Radio Environment, også kalt FuTURE Projekt. Det involverer omtrent ti statlige institusjoner og skal ha ervervet mer enn 200 patenter. Noen av kjerneteknologiene skal også ha blitt godkjent av internasjonale standardiseringsorganisasjoner, skriver Xinhua Online.

Kina har ennå ikke gitt noen teleoperatør lisens til å bygge ut 3G-tjenester, men Wang Xudong, minister for informasjonsindustrien, skal i desember har sagt at det vil skje "veldig snart".

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.