JUSS OG SAMFUNN

Kina krever tilgang til krypterte brukerdata

Vedtok ny anti-terrorlov, men droppet de mest kontroversielle delene.

Kinas første antiterror-lov, som skal gjelde fra januar 2016, innebærer blant annet at teleoperatører bistår politi- og sikkerhetsmyndigheter med avlytting og dekryptering.
Kinas første antiterror-lov, som skal gjelde fra januar 2016, innebærer blant annet at teleoperatører bistår politi- og sikkerhetsmyndigheter med avlytting og dekryptering. Bilde: (c) Daniel Schweinert/Westend61/Corbis/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. des. 2015 - 08:35

Kina vedtok i helgen landets første antiterror-lov. Den skal gjøre landet bedre i stand til å bekjempe terrorisme både innenlands og internasjonalt, men ikke uten kontroversielle tiltak.

Ifølge Reuters innebærer loven at teknologiselskaper som har virksomhet i Kina i framtiden må overlevere krypteringsnøklene til tjenester og enheter til myndighetene, men ifølge Wall Street Journal er ikke dette helt korrekt. Denne bestemmelsen var riktignok en del av det opprinnelige lovforslaget, men det skal ha blitt utelatt i det endelige utkastet.

Må assistere

Den nye loven stiller likevel betydelige krav til ekom-leverandørene. Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua News Agency er leverandørene nødt til å tilby teknisk støtte og assistanse til politiet og nasjonale sikkerhetsmyndigheter for i forbindelse med avverging og etterforskning av terrorisme. Dette inkluderer dekryptering av data.

Dette kravet vil også gjelde utenlandske selskaper, hvorav mange gjerne vil ha en større bit av det enorme, kinesiske markedet.

Til Xinhua sier Li Shouwei, en representant for Den nasjonale folkekongressen i Kina, at loven skal være tilpasset det som er nødvendig for å kunne bekjempe terrorisme og at den i utgangspunktet tilsvarer det man finner i andre, større land.

Rettigheter?

– Det vil ikke påvirke selskapers normale virksomhet og innebærer heller ikke installasjon av bakdører som krenker immaterielle rettigheter eller innbyggernes ytringsfrihet på internett eller deres religiøse frihet, sier Li.

Men loven krever at internett, IUT-systemer, infrastruktur og data innen viktige sektorer er «sikker og kontrollerbar».

Ifølge Wall Street Journal fryktes det at loven også vil bidra til å øke kontrollen som det kinesiske kommunistpartiet har over økonomien og samfunnet i Kina.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra