Kina lanserer nytt OS

Hevder å bryte «monopolet» til Google, Apple og Microsoft.

Kina lanserer nytt OS
Kinas nye operativsystem COS støtter 100.000 apper ved lansering. Foruten Java-basert programvare støttes også HTML5-apper. Det hele minner mistenkelig om en Android-klone. Bilde:

Kina avduket i forrige uke et nytt Linux-basert operativsystem døpt China Operating System (COS), ifølge det statlig kontrollerte Folkets Dagblad.

I lys av avsløringene av amerikansk etterretnings gjennomgripende overvåkning oppgis dette å være av strategisk avgjørende betydning for nasjonal sikkerhet.

COS er utviklet «fullstendig på egenhånd», med sikte på bred utnyttelse til alt fra pc-er til smarttelefoner, tv-bokser og andre enheter, ifølge uttalelser fra programvareinstituttet ved Det kinesiske vitenskapsakademiet (ISCAS).

Dets egenskaper inkluderer støtte for HTML5-basert webapplikasjoner, samt kjøring av Java-baserte apper. Allerede ved første utgivelse hevdes det at COS er kompatibel med over 100.000 applikasjoner.

Ifølge plattformens egne nettsider er COS et forsøk på å bryte ned «monopolet» som Microsoft, Apple og Google i dag nyter innen mobile operativsystemer.

– Etablerte operativsystemer i åpen kildekode har mange problemer, enten de er basert på Ubuntu eller Android finnes det mange skjulte sikkerhetshull, egnet for å kontrollere personlige enheter, hevder akademiet.

I forbindelse med avdukingen kritiserte sjefen for ISCAS Apple iOS for å være et lukket økosystem, mens både Windows Phone og Android ble stemplet for å ha «dårlig sikkerhet». Androids «beryktede fragmenteringsproblemer» ble også fremhevet, melder Engadget.

– Kina-plagiat

Ikke alle fester lit til påstandene om at COS er utviklet helt fra bunnen av. Skjermbildene som er utgitt minner mistenkelig om Android.

Kinesiske nettbrukere lot seg iallfall ikke imponere. Initiativet ble slaktet i meldinger på det sosiale nettsamfunnet Sina Weibo, som er Kinas svar på Twitter. Ifølge nettstedet Quartz ble plattformen møtt med hard kritikk i over 170.000 meldinger.

– Hva står COS egentlig for? COPY OTHER SYSTEM? Men det ser faktisk ut som en blanding mellom Apple, Android, Symbian og Blackberry, skriver en.

En annen lot ironien skinne igjennom, da han oppfordret kommunistpartiets medlemmer, kamerater og ledere om å «kaste vekk sine iPhone-telefoner og umiddelbart erstatte dem med deres fantastiske nye hjemmesnekrede alternativ».

Kinesiske myndigheter har også tidligere forsøkt seg med Android-kloner, som Ophone, et alternativ som teleoperatøren China Mobile lanserte i 2009, tilsynelatende uten nevneverdig suksess.

    Les også: