JUSS OG SAMFUNN

- Kina leter etter Facebook-aksjer

Interessen for aksjer i Facebook er stor. Nå skal Kina ha meldt seg på.

Facebook er fremdeles et privateid selskap, og aksjene er ikke fritt omsettelige. Men forventningen om hva den sosiale mediegiganten kan være verd har fått kapitalen til å løpe fort. Det er hard kamp om å sikre seg aksjer før en eventuell børsnotering.

Det siste nye som rapporteres er at kinesiske interesser har forsøkt å kjøpe aksjer fra tidligere Facebook-ansatte. Dette sier en kilde til den amerikanske nyhetstjenesten Business Insider. Ifølge denne kilden ber kineserne om hjelp til å samle sammen en post med aksjer som har “nok størrelse til å bety noe.”

Stemmer dette er paradokset at Kina investerer i en nettjeneste de har blokkert sine innbyggere fra å logge seg inn på.

En annen kilde forteller den samme nyhetstjenesten at det er rykter om at den amerikanske storbanken Citibank nå forsøker å kjøpe Facebook-aksjer til en verdi av 1,2 milliarder dollar, 6,2 milliarder norske kroner, på vegne av to statlige fond. Det ene er et kinesisk det andre skal være fra Midtøsten.

Hverken Facebook eller Citibank har ønsket å kommentere saken fra Business Insider.

Interessen for å sikre seg aksjer i Facebook før en eventuell børsnotering er stor. Med en enorm brukerbase, ifølge Techcrunch.com skal det være 750 millioner brukere, er det få som tør å spå verdien på selskapet. Dersom det viser seg at et kinesisk statseid fond skulle komme inn på eiersiden med aksjer til en verdi av 1,2 milliarder dollar er dette uansett smått i forhold til verdien av selskapet.

Kina har selv en meget streng håndheving av hvordan deres egne innbyggere kan bruke sosiale medier, og Facebook er blokkert for den gjengse kineser. Dersom kinesiske myndigheter på en eller annen måte blir eiere av Facebook, kan dette skape nye kontroverser rundt selskapet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.