BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kina med superrask datamaskin

Tianhe-1A kan være verdens raskeste.

Superdatamaskinen Tianhe-1A
Superdatamaskinen Tianhe-1A Bilde: Nvidia
Av Chris André Brombach
28. okt. 2010 - 11:21

Den kinesiske superdatamaskinen Tianhe-1A,som ble offentliggjort i dag, er bygd opp av en moderne heterogen databehandling ved en kobling av massive parallelle GPUer med flerkjerne-prosessorer. Graphic Processing Unit (GPU) har flere likheter med Central Processing Unit (CPU), men er tilpasset til å behandle grafikkdata. Dette gir store betydelige resultaer i forhold til ytelse, størrelse og strømforbruk.

Hurtigheten til Tianhe-1A slår den eldre amerikanske supercomputeren Jaguar og har en ytelse på 2,507 petaflops. Dette gjør den til den hittil raskeste superdatamaskinen i verden.

Jaguaren ble i juni ble kåret til verdens raskeste datamaskin av Topp500-lista med en ytelse på 1,75 petaflops. Den 1. november er det store muligheter for at Tianhe-1A blir satt på topp av denne lista, men det enda for tidlig å si noe om dette.

Supercomputeren er av halv størrelse, har enormt mindre strømforbruk takket være bruken av GPUer og har dobbel av ytelse i forhold til den amerikanske Jaguaren.

Systemet bruker 7168 NVIDIA Tesla M2050 GPUer og 14 336 Intel Xeon CPUer.

For å fått den samme ytelse med bare bruk av CPUer ville det tatt dobbelt så mye plass, og strømforbruket ville vært oppe i 12 megawatt. Takket være bruken av GPUer er forbruket helt nede i 4,04 megawatt.

Systemet er designet ved the National University of Defense Technology (NUDT) i Kina. Tianhe-1A er installert ved National Supercomputer Center i Tianjin og er allerede i full bruk.

NVIDIA Tesla GPUer er spesielt designet for databehandling med høy ytelse, og dette åpner et bredt spekter av bruksområder, inkluderert medisin, modellering av orkaner og tsunamier, kreftforskning, bildesign og til å studere dannelsen av galakser.

Chris André Brombach er skoleelev og har skrevet denne artikkelen i forbindelse med Operasjon Dagsverk

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.