JUSS OG SAMFUNN

Kina nekter for satellitt-hack

- USA har skjulte hensikter ved påstandene.

USA hevder i en rapport at NASA-satellittene Landsat-7 (bildet) og Terra AM-1 ble hacket fra den norske bakkestasjonen på Svalbard. De antyder samtidig at Kina står bak. Myndighetene i Beijing avviser påstandene.
USA hevder i en rapport at NASA-satellittene Landsat-7 (bildet) og Terra AM-1 ble hacket fra den norske bakkestasjonen på Svalbard. De antyder samtidig at Kina står bak. Myndighetene i Beijing avviser påstandene. Bilde: NASA
1. nov. 2011 - 08:15

USA går langt i å antyde at Kina står bak hackerangrep mot to av NASAs jordovervåkende optiske satellitter, ved minst fire tilfeller i 2007 og 2008.

Det fremgår av lekkasjer fra en årlig rapport og trusselvurdering av Kinas millitære kapasitet, som ble kjent torsdag i forrige uke. Rapporten skal først legges frem for den amerikanske kongressen senere i november.

Ifølge amerikanske myndigheter ble innbruddet i satellittene gjort via den norske bakkestasjonen på Svalbard, SvalSat, som drives av Kongsberg Satellite Services.

Norge nekter

Det norske selskapet avviste påstandene torsdag.

- Nei, vi ble ikke hacket. Vi har hørt om denne beskyldningen. Den medfører ikke riktighet og vi har ikke klart å finne ut om bakgrunnen til beskyldningen. NASA har heller ikke rapportert en slik hendelse til oss, sa direktør Rolf Skatteboe til digi.no.

Beijing nekter

Mandag denne uken rykket også kinesiske myndigheter ut for å nekte all kjennskap til forholdet de beskyldes for.

Den amerikanske kommiteen bak rapporten har hatt skjulte hensikter ved sine påstander, svarer Kina, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Komiteen har alltid sett på Kina med fargede brilleglass. Rapporten er falsk og er ikke verdt en kommentar, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

- Vi er selv ofre

Talspersonen for regjeringen i Beijing hevder at de selv «er ofre for kyberangrep og vil motsette seg enhver form for nettkriminalitet, inkludert hacking», ifølge Reuters.

Internt er USA overbevist om at de er utsatt for en rekke hackerangrep fra kinesisk territorium. Landet har ved flere anledninger antydet dette, men har aldri krysset grensen og faktisk anklaget dem offisielt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.