Kina overtar Taiwans rolle som elektronikkleverandør

De fleste av verdens PC-hovedkort monteres allerede i Kina. En ny millioninvestering fra Intel vil ytterligere styrke landets stilling.

Intel har kunngjort at det vil bygge enda et senter for montering og testing av elektroniske komponenter i Kina. Selskapet har hittil investert 500 millioner dollar i et anlegg i Shanghai, som ifølge Wall Street Journal har gjort Kina til verdens største produsent av hovedkort for PC-er. Det nye senteret skal bygges i Chengdu i det sentrale Kina, en by om lag 1700 kilometer vest for Shanghai og 1500 kilometer sørvest for Beijing. Chengdu er provinshovedstad i Sichuan.

USAs eksportregelverk hindrer Intel fra å bygge avanserte halvlederfabrikker i asiatiske land. Det inneholder ikke tilsvarende begrensninger på anlegg for montering og testing av komponenter, som Intel også har opprettet i andre lavkostland som Malaysia, Filippinene og Costa Rica.

Intel-sjef Craig Barrett undertegner avtalen om det nye anlegget i Kina, i Chengdu i dag. Byggingen skal begynne tidlig neste år, og produksjonen ventes å komme i gang i løpet av 2005. Den første investeringen på 200 millioner dollar skal følges opp av en tilleggsinvestering på 175 millioner dollar. Anlegget i Chengdu vil starte med montering og testing av flashminne, og deretter avansere til blant annet mikroprosessorer. I den første fasen vil anlegget sysselsette 675 personer.

Satsingen i Kina understreker hvor viktig landet er blitt for Intel. Ifølge Wall Street Journal står Asia for mer enn halvparten av Intels omsetning, og etterspørselen i denne verdensdelen øker forholdsvis raskt, selv med Intels målestokk. Selskapet bekrefter at Kina er Intels raskest voksende marked, og har vært det i to år allerede.

Frykten for SARS er tilbakelagt, og Kina trekker til seg investeringer også fra andre elektronikkleverandører. I tillegg til hovedkort for PC-er, markerer Kina seg spesielt innen ferdige PC-er, mobiltelefoner og annet utstyr.

Gartner anslår veksten i omsetningen av kinesisk elektronikk til 18 prosent i år, til 27,4 milliarder dollar. Intel og andre utenlandske selskaper står for over 90 prosent av dette beløpet.

;