TELEKOM

Kina reagerer kraftig på USAs nei til China Mobile

Kina retter hard kritikk mot USA etter at mobiloperatøren China Mobile ble nektet innpass på det amerikanske markedet.

Åtte år etter at China Mobile søkte om innpass på det amerikanske markedet, har Federal Communications Commission (FCC) avslått søknaden.
Åtte år etter at China Mobile søkte om innpass på det amerikanske markedet, har Federal Communications Commission (FCC) avslått søknaden. Foto: Jacquelyn Martin, AP / NTB scanpix
10. mai 2019 - 13:54

Den kinesiske telegiganten søkte i 2011 om å få selge internasjonale telefontjenester i USA. Torsdag ble søknaden avslått, et avslag som ble begrunnet med USAs nasjonale sikkerhet.

Dermed er en åtte år lang kamp for å få innpass på det amerikanske markedet over.

Kina mener at USA bruker nasjonale sikkerhetsinteresser som et påskudd til å stanse selskapet.

– Vi ber USA om å stanse denne uriktige praksisen der de alltid bruker nasjonal sikkerhet som påskudd, og at de stanser den urimelige undertrykkelsen av kinesiske selskaper, sa talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet, Geng Shuang, fredag.

– Betydelig risiko

I avslaget viste FCC til at China Mobile USA i bunn og grunn er eid og kontrollert av kinesiske myndigheter, selv om det er registrert som et amerikansk selskap.

Kina-nei: Lederen av USAs teletilsyn Ajit Pai vil ikke ha China Mobile inn på det amerikanske markedet. Arkivfoto. <i>Bilde:  Mark Wilson, AFP</i>
Kina-nei: Lederen av USAs teletilsyn Ajit Pai vil ikke ha China Mobile inn på det amerikanske markedet. Arkivfoto. Bilde:  Mark Wilson, AFP

– Det er en betydelig risiko for at den kinesiske regjeringen vil bruke China Mobile til å utføre aktiviteter som vil være en alvorlig trussel mot nasjonal sikkerhet, håndheving av loven og USAs økonomiske interesser, sa Ajit Pai i Federal Communication Commission (FCC), som har tatt avgjørelsen i tett kontakt med de amerikanske myndigheter.

Kina vil kunne bruke selskapet til å utnytte amerikansk telenettverk til å samle inn etterretningsinformasjon fra den amerikanske statsforvaltningen og andre sårbare mål, mener FCC.

Avslaget på China Mobiles søknad kom samtidig som handelskonflikten mellom Kina og USA trappes opp. USA hevet fredag tollen fra 10 til 25 prosent på enda flere kinesiske importvarer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.