JUSS OG SAMFUNN

Kina regulerer dotcom

Kinesiske Internett-selskapers verste mareritt ser ut til å gå i oppfyllelse. Nå vil nemlig kinesiske myndigheter legge strenge reguleringer på eierskap blant kinesiske dotcom-selskap, samtidig som sensuren skal skjerpes.

Sigvald Sveinbjørnsson
3. okt. 2000 - 09:29




"Internet Content Providers" må søke det kinesiske Departementet for Informasjonsindustrien om lov før de kan motta utenlandske investeringer, samarbeide med utenlandske selskap eller børsnoteres på kinesiske eller utenlandske børser, skriver Financial Times.




World Trade OrganizationWTO


Nå har alle Internett-selskapene en 60-dagers frist fra første oktober til å melde seg for det kinesiske departementet med informasjon om selskapets eierstruktur.

Det har lenge vært en debatt i Kina hvorvidt Internett-selskap og innhold skal behandles. Nå har styresmaktene bestemt seg for retningslinjer som skal kontrollere informasjonen.

Blant annet skal dotcom-selskapene selv holdes ansvarlig for å holde sine nettsider rene fra innhold som kan skade Kina, som kan skade sjansene for at Kina gjenforenes med Taiwan, undergrave Kinas styre eller støtte forskjellige sekter. Blant annet vil innhold og informasjon den omstridte religiøse bevegelsen Falun Gong-sekten bli strengt forbudt på nettet.

Dessuten må Internett-selskapene holde logger over alle som er inne på siden, samt ha en oversikt over alt innholdet. Disse skal oppbevares i 60 dager. Dette skal politiet ha full rett til å gå gjennom hvis de ønsker det.

Internett-selskapene plikter også å rapportere til myndighetene hvis noen skulle poste "ulovlig" innhold.

Analytikere, som følger den kinesiske Internett-bransjen, mener at de strenge kravene til kontroll og overvåkning, sammen med eierskapsbegrensinger, vil føre til at flere selskaper kommer til å rømme landet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra