JUSS OG SAMFUNN

Kina sier helt nei til Skype

Kina er blitt en økonomisk supermakt, men markedet opererer fremdeles ikke helt fritt.

21. mars 2006 - 08:13

Verdens øyne er rettet mot Kina og det ekstreme veksten som fremdeles driver landet. Vestens IT-bransjen satser derfor hardt på et marked med 1,3 milliarder brukere.

Men Kina er fremdeles ikke noe fritt og helkapitalistisk samfunn - Kina styrer bruken av IT med hard hånd, blant annet for å verne kinesiske private og statlige selskaper. Kina måtte gi opp en egen standard for trådløse nett, men ser ut til å innføre sin egen 3G-standard.

Og nå sier Kina nei til IP-telefoni - i minst to år fremover, skriver Financial Times.

Kina har krevet at selskaper som vil opprette IP-telefoni-tjenester må ha en lisens, men nå har Skype og deres kinesiske partner Tom Online fått vite at Kina tidligst vil dele ut slike lisenser i 2008.

Skype hadde planer om å lansere SkypeOut i Kina, et system som ville la brukere med Skype på en PC ringe til et vanlig telefonnummer.

Årsaken skal være press fra de eksisterende og ofte statlig eide teleselskapene.

Kina forsøker dessuten å kontrollere all bruk av internett for å bremse politiske ytringer og dette kan være årsaken til forsøket på å stoppe IP-telefoni som er vanskeligere å avlyttee. Kina arbeider med programvare som kan blokkere Skype, skriver Financial Times

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.