Kina sier helt nei til Skype

Kina er blitt en økonomisk supermakt, men markedet opererer fremdeles ikke helt fritt.

Kina er blitt en økonomisk supermakt, men markedet opererer fremdeles ikke helt fritt.

Verdens øyne er rettet mot Kina og det ekstreme veksten som fremdeles driver landet. Vestens IT-bransjen satser derfor hardt på et marked med 1,3 milliarder brukere.

Men Kina er fremdeles ikke noe fritt og helkapitalistisk samfunn - Kina styrer bruken av IT med hard hånd, blant annet for å verne kinesiske private og statlige selskaper. Kina måtte gi opp en egen standard for trådløse nett, men ser ut til å innføre sin egen 3G-standard.

Og nå sier Kina nei til IP-telefoni - i minst to år fremover, skriver Financial Times.

Kina har krevet at selskaper som vil opprette IP-telefoni-tjenester må ha en lisens, men nå har Skype og deres kinesiske partner Tom Online fått vite at Kina tidligst vil dele ut slike lisenser i 2008.

Skype hadde planer om å lansere SkypeOut i Kina, et system som ville la brukere med Skype på en PC ringe til et vanlig telefonnummer.

Årsaken skal være press fra de eksisterende og ofte statlig eide teleselskapene.

Kina forsøker dessuten å kontrollere all bruk av internett for å bremse politiske ytringer og dette kan være årsaken til forsøket på å stoppe IP-telefoni som er vanskeligere å avlyttee. Kina arbeider med programvare som kan blokkere Skype, skriver Financial Times

Til toppen