– Kina spionerer på oss over nettet

For første gang er det klar tale i en offisiell rapport til USAs kongress.

Rapporten fra USAs kontraetterretning anklager Kina og Russland direkte. Den peker også på hvordan kulturskiftet med nedtoning av personvern og datasikkerhet til fordel for tilgang til informasjon, bidrar til å gi kyberspionene bedre vilkår.
Rapporten fra USAs kontraetterretning anklager Kina og Russland direkte. Den peker også på hvordan kulturskiftet med nedtoning av personvern og datasikkerhet til fordel for tilgang til informasjon, bidrar til å gi kyberspionene bedre vilkår.
4. nov. 2011 - 09:59

USAs kontraetterretning – Office of the National Counterintelligence Executive (ONCIX) – har levert en rapport til landets nasjonalforsamling om hvordan utenlandske spioner tapper USAs økonomiske hemmeligheter gjennom kyberrommet: Foreign Spies Stealing US Economic Secrets in Cyberspace (pdf, 31 sider).

Rapporten er oppsiktsvekkende direkte i sine anklager mot Kina og Russland.

Tidligere har offisielle instanser i USA nøyd seg med å antyde mistanke, for så å legge til at det er vanskelig å finne entydige bevis på at andre lands myndigheter driver med kyberspionasje.

I rapportens oppsummering står det følgende:

– Kinesiske aktører er verdens mest aktive og iherdige til å utføre industrispionasje… Russlands etterretningstjenester gjennomføre en rekke aktiviteter for å samle økonomisk informasjon og teknologi fra mål i USA… Vi tror regjeringene i Kina og Russland vil fortsette sin virksomhet som aggressive og kompetente samlere av følsom amerikansk økonomisk informasjon og teknologi, særlig i kyberrommet.

Da han presenterte rapporten, sa ONCIX-sjef Robert Bryant:

– Nasjonene Kina og Russland angriper vår forskning og utvikling gjennom sine etterretningstjenester og gjennom sine storbedrifter… Dette er en nasjonal, langsiktig, strategisk trussel mot USA. Dette er en strid vi ikke har råd til å tape… Vår forskning og utvikling er verdt 400 milliarder dollar i året. Hvis den stjeles vil det oppriktig talt ødelegge deler av vårt lands evne til å overleve økonomisk.

Rapporten advarer også mot «visse av USAs allierte og partnere» som bruker sin store kontaktflate mot amerikanske institusjoner til å erverve følsomme opplysninger om økonomi og teknologi. «Noen av disse statene har avanserte kyberevner» heter det. De nevnes ikke i rapporten. Wall Street Journal siterer anonyme innsidere som sier det dreier seg blant annet om Israel og Frankrike.

Kyberangrepene rettes mot amerikansk offentlig og privat virksomhet, og organiseres gjennom en serie proxyservere.

Rapporten peker på at dagens trend med stadig mer mobil tilgang til informasjon gir kyberspioner stadig bedre vilkår og muligheter. Samtidig pågår det en kulturell endring, der det legges mer vekt på tilgang til informasjon og mindre vekt på personvern og på datasikkerhet. ONCIX mener dette gir grunn til bekymring.

Spionene har svært brede interesser, heter det i rapporten med henvisning til registrerte tilfeller av kyberspionasje. Fire områder peker seg imidlertid ut, og ONCIX tror de vil være mest utsatt også i framtiden:

  • Informasjons- og kommunikasjonsteknologi
  • Informasjon om tilgang til knappe naturressurser som kan gi utenlandske aktører en fordel i forhandlinger med amerikanske selskaper og myndigheter
  • Militær teknologi, særlig maritime systemer, ubemannede fly og rom- og flyteknologi i sin alminnelighet
  • Teknologi i områder med forventet sterk vekst, som ren energi, helse og legemidler

Til slutt advarer rapporten også at politiske og sosiale aktivister kan tenkes å ty til industrispionasje mot amerikanske selskaper og institusjoner. Her trekkes Wikileaks fram som eksempel på «hacktivistisk gruppe».

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.