TELEKOM

Kina splitter verden med egen 3G-standard

Endelig skal Kina bygge 3G. Kontrakten blir gigantisk, men Kina har valgt sin egen 3G-standard.

19. mars 2007 - 08:40

Hele telebransjen har i årevis ventet på det som nå ser ut til å være en relaitet: Endelig skal Kina bygge ut 3G.

Med sin størrelse og økonomiske vekst er Kina det siste store jomfruelige markedet og det ligger derfor ann til tidenes krig mellom leverandørerne av teleutstyr.

China Mobile, trolig det mobilselskapet i verden med flest kunder, har nå bedt både Ericsson og Nokia om anbud på det som hvert fall er en av de aller største, om ikke den største telekontrakten hittil. Nettverket som skal bygges skal dekke de åtte største kinesiske byene, skriver Bloomberg.

Også en koalisjon med blant annet kinesiske ZTE, Huawei og Alcatel Lucent er invitert,

3G-lisensene er ikke delt ut, men utlysningen sender signaler om at dette nå kommer.

At vinneren stikker av med en kontrakt på nesten 20 milliarder kroner setter nervene i høyspenn. Men alt er ikke solskinn.

For Kina har lenge jobbet med sin egen 3G-standard - TD-SCDMA - som ikke er kompatible med hverken den euopeiske 3G-standarden WCDAM eller CDMA2000 som brukes mye i USA. Kina sa man hadde bestemt seg i januar i fjor, men holdt døren åpen for WCDMA og CDMA 2000, men nå ser det mørkere ut.

Håpet var at Kina ville gi seg, men nå har altså Kina og China Mobil bestemt seg. Kina har prøvd å introdusere egne tekniske stadnarder tidligere. Målet er både kontroll, lavere lisensutgifter til vestlige selskaper og et vern av nasjonale selskaper. Det er ikke offentliggjort om noen kinesiske selskaper, fks Huawei, også får komme med et anbud.

Det er kanskje på mobiltelefon-siden de kineiske produsentene vil få størst glede av valget av en egen kinesisk standard.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.