Kina-tall øker misstemningen innen IT

De siste årene har sterk vekst i Kina vært en buffer mot problemer i andre land. Nye tall tyder på at også dette markedet kan mettes.

Offisielle kinesiske tall, oppgitt av departementet for informasjonsindustrien, viser at telekomoperatørene har investert 36 prosent mindre i infrastruktur i første halvår i år enn i samme periode i fjor. De viser også at PC-salget vokse med bare 6,6 prosent i annet kvartal i år i forhold til annet kvartal i fjor, mens veksten i fjorårets kvartal var 27,7 prosent.

Wall Street Journal skriver at Kina har vokst så sterkt de siste årene, at det har gitt uvurderlig hjelp til teknologiselskapene gjennom blant annet finanskrisa i Asia i 1997 til 1998. Siden 2001 er Kina verdens største marked for mobiltelefoner, og antas i år å gå forbi Japan som verdens største marked for PC-er.

Avisa tolker de nye nøkkeltallene dithen at denne effekten er i ferd med å forvitres, og at verdens mest befolkede land ikke lenger er immun for tendensene som herjer resten av verden.

Dette synet deles av blant andre toppledelsen i Alcatel, et selskap med tung tilstedeværelse i Kina.

At Kina blir mer "normal", vil ikke si at situasjonen er dyster. Ifølge IDC vil PC-markedet i 2002 være 15 prosent større enn i 2001. Men veksten bremses: I 2001 ble det solgt 22 prosent flere PC-er enn i 2000.

Det understrekes også at de langsiktige utsiktene for Kina er svært gode, selv om de kortsiktige kan betraktes som noe problematiske. Intel-sjef Craig Barrett mener for eksempel at Kina vil bli det veksthuset Taiwan var for noen år siden. En analytiker ved Merrill Lynch har et tilsvarende syn.

Til toppen