Kina tappet info fra tyske regjerings-PC-er

Kina tappet info fra tyske regjerings-PC-er

Kinas hær skal ha brukt trojanere til å spionere på den tyske regjeringen.

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skrev søndag at kinesiske trojanere er avslørt i PC-er i kontorene til statsminister Angela Merkel og i tre departementer: utenriks, økonomi, og forskning og utvikling.

Trojanerne er levert som Powerpoint- og Word-filer. Ifølge Der Spiegel har det tyske kontoret for datasikkerhet etterforsket saken, og slått fast at trojanerne er blitt brukt til utstrakt industrispionasje. Data skal ha blitt lastet ned på daglig basis og sendt til servere i Beijing, Kanton og Lanzhou. Opphavet til trojanerne skal være den kinesiske hæren.

En talsperson for det tyske innenriksdepartementet bekrefter at trojanere ble avslørt i tyske regjerings-PC-er i mai i år.

Han sier at sikkerhetsfolk ble tilkalt umiddelbart, og at de greide å hindre overføringen av dokumenter på til sammen 160 gigabytes. Talspersonen nekter å si hvor trojanerne kommer fra, og påstår at tappingen av interne regjeringsdokumenter ikke har påført Tyskland noen form for skade.

Ifølge Der Spiegel imøtegås den siste påstanden av tyske dataeksperter. En anonym kilde i regjeringen bekrefter både at opphavet til trojanerne er Kina og at spionprogrammene var aktive lenge før de ble oppdaget i mai. Følgelig er det ingen gitt å si hvor mye kineserne har fått tak i av interne tyske regjeringsdokumenter.

Den kinesiske ambassaden i Berlin avviser at det er noe hold i påstandene i Der Spiegel og sier det dreier seg om uansvarlig spekulasjon.

Statsminister Merkel innledet i dag et seksdagers besøk til Kina og Japan. Hun har allerede møtt den kinesiske statsministeren Wen Jiabao, og vil treffe president Hu Jintao seinere i dag.

Besøket til Kina skulle i hovedsak dreie seg om klimapolitikk og de kommende olympiske lekene. Merkel er under press fra Amnesty International til å ta opp menneskerettigheter. Merkel ville ikke kommentere trojanersaken direkte, men sa rett før hun gikk om bord i flyet søndag ettermiddag at samtalene med kinesiske myndigheter også ville dreie seg om spørsmål knyttet til internasjonale regler for opphavsrett.

Merkel leder en koalisjonsregjering av konservative og sosialdemokrater. Fremtredende representanter for begge partier har uttalt at dersom påstandene i Der Spiegel medfører riktighet, er det en helt uakseptabel situasjon for Tyskland.

Til toppen